Sebesség arányos díjfizetést vezetnek be

Gyökeres változást hajt végre a Magyar Telekom a mobil internet árstruktúrájában - jelentette be Király István, a társaság marketing vezérigazgató-helyettese. Ennek lényege a sebesség szerinti díjfizetés, vagyis aki többet fizet, az magasabb letöltési sebességet élvezhet, míg az alacsonyabb havi díjat választók számára felső letöltési sebességkorlátot léptetnek életbe.
Diószegi József, 2011. június 29. szerda, 15:55
Fotó:

Ennek jegyében a szupergyors internetre igényt tartók számára augusztus 1-jétől két díjcsomagot vezetnek be. A kisebb csomagban havi 6990 forintért 16 GB, míg a nagyobban - havi 9400 forintért -  26 GB-t biztosít 21 Mbps névleges maximális letöltés mellett.

Erre a sebességre a Magyar Telekom hálózatfejlesztése teremtett lehetőséget. A cég májusban jelentette be, hogy a következő években 30 milliárd forint nagyságrendben fejleszti mobilhálózatát, s jövőre fővárosban és több nagyvárosban, 2013 végéig pedig már a teljes országban elméletileg 21 Mbps sebességgel lehet majd mobil internetezni. Ennek első jelét is bejelentette tegnap Király: a szupergyors mobilinternet (HSDPA+) már elérhető Budapest belvárosában és több vidéki helyszínen, főként több Balaton-parti városban.

Az árstruktúra átalakításának másik eleme tehát, hogy az alacsonyabb havidíjú csomagoknál 7,2 Mbps-ben maximálják a letöltési sebességet, ami valójában nem hoz érdemi változást azok számára, akik korábban is ilyen igénnyel rendelkeztek - tette hozzá Király. Ráadásul a fogyasztók számára nem is sebesség a legfontosabb szempont, hanem azt nézik meg, hogy mekkora adatmenyiséget milyen árszinten szerezhetnek meg. Márpedig a cég az árstruktúra váltás harmadik elemeként minden díjcsomaghoz plusz egy GB adatmennyiséget biztosít.

Az árszerkezet átrendezésére tehát részben az a magyarázat, hogy arányosabb legyen az ár a használt sebességgel, s miközben a társaság jobban ki tudja használni hálózat kapacitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK