Mi lesz a magyar disznókkal?

Tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2020. december 3. csütörtök, 07:25
Fotó: Getty Images

Már nyögik a hazai sertéstartók a németországi afrikai sertéspestis (ASP) hatását, amely 350 forint körülire vitte le az élő sertés kilogrammonkénti felvásárlási árát. Két hete ugyanis 1,27-ról 1,19 euróra csökkent a németországi élő sertés ára, a csökkenés pedig azonnal megjelent Magyarországon is, hiszen a nagy felvásárlók a saját áraikat a németországiakhoz igazítják - mondta Oláh Endre, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa a napilapnak.

A legutóbbi áresés után 350 forintos kilogrammonkénti élősertés-ár alakult ki, ami a tonnánként 60 ezer forintos kukoricaár és a szintén drága szója mellett sokaknál okoz majd veszteséget. A tartók igyekeznek is az alsó súlyhatáron értékesíteni az állatokat, hogy ne növeljék tovább a veszteségeiket.

A MOSZ főtanácsosa szerint ebből a helyzetből nem lesz gyors a kilábalás.

A hazai húspiacon már az elmúlt hetekben megjelentek az importnyomás jelei, érkeznek a kiskereskedelemnek kedvező árú ajánlatok - fogalmazott Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke. A hazai húsiparosok remélik, hogy a kiskereskedők valóban magyar húst kívánnak a polcokra tenni.

Éder Tamás is úgy véli, hogy egy átlagos hazai sertéstartó a jelenlegi áron nem tud nyereségesen termelni.

A hosszabb távú várakozások sem utalnak áremelkedésre, mivel Kína importigénye a következő években várhatóan csökken az ottani ASP utáni állománynövelés miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.03 08:49

Mi lenne, röfögnek tovább. Az áruk meg emelkedik, hiába röfögnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.12.03 08:37

Csak a cím alapján azt mondanám, hogy semmi különös, megbuknak 2022-ben. Ja, hogy nem a fideszesekről szólt a cikk?:):):)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html