A vendégek már tavaly nyár óta használhatják az egerszalóki gyógyfürdőt, a mellette épült termálszálló átadására azonban legjobb esetben jövő márciusban kerülhet sor. A jóval 10 milliárd forint feletti beruházásnak eredetileg mintegy felét tette ki volna ki a gyógyfürdő bekerülési költsége, ám a 204 ágyas, ötcsillagos hotel "végszámlájára" még várni kell.

A kisebbségi tulajdonos MFB Invest és a közel 50 százalékos részesedéssel bíró Grubby Investment Ltd között ugyanis kemény vita folyik a befejezés részleteiről. A fejlesztési bank - amely eddig már másfél milliárd forintnyi tőkét és a CIB Bankkal közösen 5,3 milliárdos hitelt nyújtott a beruházónak - vezetői úgy vélik, hogy a múltban súlyos visszaélések lassították az építkezést és ennek tudható be, hogy a már elkészült épület minősége nem felel meg az ötcsillagos hotel kritériumainak.

Mivel az állami bank nem kíván több tőkét a projektbe invesztálni, befektetőtársat keres az egerszalóki hotel befejezéséhez. Az erről szóló tájékoztatás szerint - mivel a nyílt tender nem vezetett eredményre, nem jelentkezett befektető - most zárt pályázaton próbálnak invesztort találni, hogy 2010 márciusára át lehessen adni a hotelt.

László Boglár, az MFB Invest kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy a szállodát építő Szalók Holding részvényesei közt érvényben lévő szerződés értelmében az MFB Tőkealap - amely az MFB Invest részvényeit megvásárolta - korábban felszólította a részvényeseket a többi részvény megvételére, de azok erre a lehetőséggel nem éltek, így került sor a nyílt, majd augusztus 6-tól a zárt tender meghirdetésére. Az MFB Invest szóvivője nem kívánt további részleteket elárulni a korábbi problémákról, de nem cáfolta lapunk értesüléseit, miszerint sikkasztás, hűtlen kezelés és fiktív tőkeemelés miatt is folyik rendőrségi eljárás a Szalók Holding korábbi tulajdonosai ellen.

Egészen másként látja a helyzetet a részvények közel felét birtokló Grubby magyarországi képviselője. Vas György szerint az történt, hogy az MFB egy projekt üzletrész-kivásárlására biztatta a Grubbyt, majd miután ez megtörtént, annak teljes képviseleti jogát és a tulajdon feletti jogosítványait elvonta és ígéretével ellentétben a projekt finanszírozásának kérdését sem oldotta meg. A holnap induló zártkörű értékesítési pályázat - amelybe egyébként a Grubby is jelölhet vevőt - szerinte csak szemfényvesztés, az egész folyamat célja az, hogy az általa képviselt befektetőt kiszorítsák a tulajdonosok közül. Megítélése szerint az egyetlen lehetséges megoldás a hotel gyors befejezése - változatlan tulajdonosi kör mellett.

Értesüléseink szerint az MFB az előbbire hajlandó, hiszen a jelenlegi helyzetben nehezen képzelhető el egy befejezetlen hotel értékesítése, ám úgy vélik, hogy az elmúlt öt évben tapasztalható visszásságokért és sok száz millió forintos veszteségekért a korábbi és jelenlegi tulajdonostársak is felelősek, ezért a bank ragaszkodik a tulajdonosi szerkezet átalakításához az érvényben levő opciós lehetőség révén, valamint a büntetőjogi felelősség megállapításához is. Ha ez, vagyis új befektető bevonása nem járna sikerrel, akkor az MFB fejezné be az építkezést és ezt követően értékesítené az egerszalóki hotelt.