Simor fizetési ügye már az együttműködést fenyegeti

A Magyar Köztársaság miniszterelnökének a Magyar Nemzeti Bankot és annak elnökét érintő politikai támadása veszélyezteti a magyar monetáris politika és a magyar gazdaságpolitika irányítóinak elvárt és kívánatosnak tartott együttműködését - közölte az MNB hozzátéve, hogy politikai csatákban a független magyar jegybank nem vesz részt.
NAPI, 2010. szeptember 8. szerda, 18:12
Fotó:

A jegybank közleményt adott ki "A Magyar Nemzeti Bank függetlenségének megsértése eredményezhet jogvitát az EU és a Magyar Köztársaság között" címen, amelyben ismételten felhívta a figyelmet: a kormány sem az Európai Központi Bank (ECB), sem az MNB véleményét nem vette figyelembe, ezzel olyan törvény született, amely sérti az uniós és a magyar jogot is.

A kormány bérplafonnal kapcsolatos MNB-t érintő intézkedései sértik a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét - emlékeztetett az MNB.

Amint azt korábban a Napi Gazdaság is megírta, a kormány a közszférában 2 millió forintos bérplafont vezetett be - amit a parlament meg is szavazott júliusban. Eszerint Simor András MNB-elnök korábbi havi bruttó 7,8 millió forint körüli fizetése a töredékére csökkent.

Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság egyeztetéseket folytat a magyar kormánnyal egy esetleges kötelességszegési eljárás megalapozottságáról. Az eljárásban a Magyar Nemzeti Bank nem vesz részt.

Az elmúlt napokban az Európai Bizottság több fórumon jelezte a Magyar Köztársaság Kormánya számára, hogy az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 130. cikkét - áll a jegybanki közleményben. Ezen észrevételeket az Európai Bizottság a Magyar Nemzeti Bank részére is megküldte. Az Európai Unió intézményei � így az Európai Központi Bank is � a tagállamok törvényalkotási folyamatát hivatalból figyelemmel kísérik. A Bizottság feladata, hogy � mint az Európai Unió működéséről szóló szerződés �őre� � az uniós jogot a tagországokban érvényre juttassa - emlékeztetett az MNB.

A tájékoztetó szerint a Bizottság az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel össze nem egyeztethető tagállami jogszabályalkotás miatti kötelességszegési eljárást saját mérlegelése alapján hivatalból, és nem panaszok alapján indít meg. A Bizottság általános gyakorlata szerint a kötelességszegési eljárás megindítására vonatkozó döntését megelőzően a tagállam illetékes szerveivel tárgyalásokat folytat, amelynek során adatokat kér a jogsértés megállapíthatóságához - tette hozzá az MNB. Ennek megfelelően a Magyar Nemzeti Bank az Európai Bizottság jogszabály módosítással kapcsolatos kérdéseit megválaszolta - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank függetlensége megsértésének ügye a Magyar Köztársaság és az Európai Unió közötti, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikkében szabályozott, az Európai Bizottság döntése alapján megindított jogvitát, kötelességszegési eljárást eredményezhet - figyelmeztet az anyag. A Magyar Nemzeti Bank a jelenleg hatályos jogszabályokat megtartja, a jogvitában nem vesz részt - állította az MNB.

A közlemény arra is emlékezteti a kabinetet, hogy "a gazdaságpolitika irányítása a Magyar Köztársaság Kormányának a feladata. A gazdasági növekedés beindításához hiteles és hosszútávon fenntartható gazdaságpolitikára, a nemzetközi gazdasági környezetet és pénzügyi körülményeket figyelembe vevő gazdaságpolitikai intézkedésekre, a jegybank intézményi függetlenségének tiszteletben tartására, a magyar és nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való együttműködésre, a kölcsönös bizalom fenntartására és megőrzésére van szükség. A Magyar Nemzeti Bank vezetői fontosnak és szükségesnek tartják a magyar gazdaságpolitika irányítójával, a kormánnyal való együttműködést és � a politikai támadások ellenére � továbbra is ennek szellemében kívánnak működni."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mariska16, 2010.09.11 14:44

Én nem láttam bankost, aki a fülénél fogva rángatta be az ügyfelet, hogy ugyan már legyen olyan jó és devizában szíveskedjen felvenni a hitelét. Ez mindenkinek saját döntése volt, ha most rossz döntésnek minősül, ez akkor is a felvevő döntése. Ha nem látta át ennek a kockázatát.........
A jegybanki alapkamatot meg az előző fidesz kormány idején a Járay vezette MNB tartotta indokolatlanul magasan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2010.09.10 13:00

Jé, most egészen tetszik, amit írsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.09 17:40

Speciel azért mert a simor veri az asztalt mindenütt, ami nekem kezd marhára nem tetszeni, mivel akkor nem verte amikor belerángatták a devizahitelnek nevezett spekulációba az embereket meg mesterségesen erősen tartották a forintot ami miatt bedölt a fél gazdaság ( lásd mezőgazdaság- broiler,sertéságazat, élelmiszeripar stb...) most meg az összes bankos ismerősét felhivta, hogy micsoda "beavatkozás" történik it a Fidesz részéről a független jegybankba . ( A jegybanki függetlenség mondjuk EU alapelv)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.09 17:33

Most a Bernanke lehet, hogy centekért dolgozik, csakhogy az Ő NYILATKOZATAI irányítják a tőzsdéket, mindenki a Bernanke szavait és a munkanélküliségi adatokat lesi percre pontosan...

Nomármost egy ember létezik a világon aki elöbb tudja, hogy mit fog mondani a Bernanke, mint a többi ember a világon.. Neadisten ha van egy Joe nevü brókere a lánya unokaöccse cégének (offshoreban ) akkor nyilvánvalóan dollár milliárdokat tud ezzel keresni... (mondom például ...)

Szóval ennyit a fizetéséről... a Soros ingyen elvállalná a melóját ( pénzt nyomtatunk meg megirják helyette a beszédet amit aztán felolvas )

Valahol azért meg kéne érteni, hogy se a Simor (1 milliárdos befektetései vannak) se a Bernanke nem a fizetéséből él meg, sőt a következő jegybankelnök sem abból fog hanem valamelyik bankár ász szivességből be fogja vállani a Viktornak, mert a jó kapcsolatok nagyon sokat érnek...

Egyébiránt alapozásképpen Kyosaki gazdag papa szegény papa.. mint alapmü ( sajnos ez nem tananyag )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyugdijas-60, 2010.09.09 17:04

Valahol igazad van,de a fizetés is érdekes! amikor egy melós 80000ft-ot visz haza.
Én azt nem értem miért veri a nyálát az EU meg az I.M.F!miért nem hagyják az adott ország kormányára a
döntést a Fizetésével kapcsolatban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html