A BorsodChem ez évi árbevétele mintegy 30 százalékkal növekszik majd - mondta az MTI-nek Wolfgang Büchele a kazincbarcikai vegyipari cég vezérigazgatója. Ennél azonban sokkal fontosabbnak tartja azt a nyereségességet, amelyet az EBITDA (a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség) alakulása mutat. Idén ugyanis a BorsodChem megduplázza azt a tavalyi értékhez képest, 2011-ben pedig további jelentős EBITDA-emelkedésre számítanak. 

A társaság piacainak megerősödése az idei év egészében folytatódott, ennek eredményeként nagyon egészséges kereslet alakult ki a BorsodChem termékei iránt, különösen Európában, de a Közel-Keleten is. "Decemberre várjuk azonban a szokás szerinti szezonális lassulást" - mondta a vezérigazgató.

Rámutatott: a TDI iránt egészséges keresletet generált a bútoripar és az ágymatrac-gyártás, az európai MDI piacot pedig ez év közepétől az energiahatékonyság középpontba kerülése erősítette meg. A magas olajárak is hozzájárultak ahhoz, hogy az MDI-gyártás magára találjon. Várakozásaik szerint ez a kedvező piaci környezet áthúzódik a jövő esztendőre is - fejtette ki Wolfgang Büchele.

Beszámolt arról, hogy terveik szerint a TDI-2 üzem 2011 áprilisában kezdi meg működését. "A piacok jelenleg nagyon egészséges képet mutatnak és bízunk benne, hogy az új üzem tökéletes időzítéssel kezdi majd meg a termelést". Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen kívül az egyetlen másik új TDI üzem, amelyet 2011-ben adnak át a világon, az a Bayer üzeme Kínában. Amint pedig az új TDI-2 üzem teljes terheléssel működtethetővé válik, a BorsodChem ideiglenesen kiveszi a TDI-1-et a termelésből mindaddig, amíg maradéktalanul ki nem használják a TDI-2 teljes kapacitását.

A vezérigazgató a BorsodChem PVC üzletágának teljesítményéről úgy fogalmazott, hogy az üzletágat továbbra is nehézségek jellemzik. Az értékesített termékek mennyisége emelkedett, de közel sem olyan mértékben, mint az izocianát termékeké. Ezen kívül az etilén, amely a gyártás fő alapanyaga, 2010 során folyamatosan drágult, emiatt az árrés lényegesen a válság előtti szintek alatt állandósult.