Sokan vannak a pénzügyi analfabéták

Bár az OECD egy 2012-es tanulmánya szerint a magyarok átlagon felüli pénzügyi alapismeretekkel rendelkeznek, a tudatosság és a megtakarítások tekintetében jelentős lemaradást mutatnak a többi vizsgált országhoz képest., az átlagos 60 százalékkal szemben 27 százalék az aktív megtakarítók aránya. Egy friss kutatás sem cáfolt rá erre az eredményre, bár ez utóbbi alapján a tájékozottság terén is van hová fejlődnünk.
Napi.hu, 2014. szeptember 9. kedd, 10:47
Fotó: Napi.hu

z Allianz Hungária Zrt. és a GfK Hungária Kft. 2014 júniusában készített közös kutatása szerint a megkérdezettek jelentős része nem tekinti elégségesnek és kielégítőnek a pénzügyi tudását, a válaszok alapján több, mint 10 százalékuk egyáltalán nem konyít a pénzügyekhez, míg mindössze 1 százalék vallja magát pénzügyi zseninek.

A pénzügyi ismeretek és tájékozódás alapján 3 csoportot különíthetünk el: minden hetedik személy tekinthető "pénzügyi szakértőnek", mert az átlagnál jobban ért a pénzügyekhez (saját bevallása alapján), és rendszeresen tájékozódik is ezzel kapcsolatban. Hasonló arányban jelennek meg a "pénzügyi analfabéták", akik nem értenek a pénzügyekhez, és nem is akarnak ezzel foglalkozni. A célcsoport nagy többsége "az átlagosan tájékozottak", akik nem nagyon értenek a pénzügyekhez, de legalább alkalmanként tájékozódnak a pénzügyi kérdésekről, termékekről. A nők és férfiak között nincs jelentős eltérés a pénzügyi ismereteknél.

A magyarok jellemzően csak akkor tájékozódnak pénzügyi témában, ha konkrét kérdésük van, valamilyen problémával állnak szemben, minden ötödik személy azonban rendszeresen keres információkat a pénzügyekről. Tízből 4 válaszadónak nincs megtakarítása, döntően azért, mert minden jövedelmükre szükség van a megélhetéshez, de a megtakarítás hiánya mögött rejlő okok között a pénzügyi analfabéták körében gyakoribb az a felfogás is, hogy "a mának élek" vagy "inkább megveszem ma a drága holmit, mert lehet, hogy holnap elüt egy autó".

A megtakarítás nagyobb arányban jellemzi a pénzügyi szakértőket. A megtakarítás képzésének legfőbb célja a váratlan kiadásokra, valamint a nyugdíjas évekre való felkészülés - ez utóbbi cél, valamint a lakás és autóvásárlás miatti takarékoskodás a pénzügyi szakértők körében jellemzőbb. A legnépszerűbb megtakarítási formák: a betétek, az életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. A pénzügyi szakértők jellemzően több terméktípust használnak, gyakrabban vesznek igénybe adó-visszatérítést nyújtó termékeket, míg a pénzügyi analfabétákra jobban jellemző, hogy "otthon a befőttesüvegben" gyűjtik megtakarításaikat.

A pénzügyi szakértők jellemzően derűlátóbbak, és csaknem 20 százalékuk igyekszik maradéktalanul kiélvezni az életet, miközben a pénzügyi analfabétáknak csak 7 százalékáról mondható el ugyanez. A társaságért, társasági szórakozásért is inkább a pénzügyileg tájékozottak vannak oda, hiszen szívesen töltik idejüket a család és barátok társaságában. A kutatás alapján a rendezettség és a pénzügyi tájékozottság között is figyelhető meg kapcsolat: minél tágabb pénzügyi ismeretekkel rendelkezik valaki, annál inkább igényli a rendet maga körül. Míg a pénzügyi analfabéták alig több, mint 20 százaléka, a pénzügyi szakértők közel fele szereti megtervezni a napjait, a jövőjét és az életét. A pénzügyi szakértőkre emellett jellemzőbb a kockázatvállalási hajlandóság, sokkal inkább ragaszkodnak az önállósághoz, egyedül hozzák meg döntéseiket, és véleményükre a környezetük is sokkal jobban ad - derül ki a kutatásból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2014.09.11 11:55

"az átlagos 60 százalékkal szemben 27 százalék az aktív megtakarítók aránya" - vesd össze: "egyre több pénze van a magyarnak"...:D

Aligha szorul bizonygatásra: az orbán-rezsim alatt folyamatosan gyorsul a magyar társadalom kettészakadása, a növekvő szegénység és a növekvő vagyon egyszerre van jelen. Talán annyi szépséghibája van a dolognak, hogy a növekvő vagyon inkább csak a felső decilist jellemzi. A mi megmentőnk sikerrel számolja fel a nemzeti szolidaritást...

Ami a frissebb kutatást illeti: jól értem, saját véleménye alapján a magyarok 10 %-a nem ért a pénzügyekhez?
Talán nem a saját véleményre kellene támaszkodni. Elég körülnézni pl. ezen a fórumon. Vajon hová sorolnánk azokat, akik a 3 hónapos HUF állampapír nominális kamatát az IMF-hitel kamatához viszonyítják, ha nem a pénzügyi analfabéták közé?
Már, persze, a kötelező udvariasság betartásával...:DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html