A Budapest Alapkezelő magas inflációra számít. A fejlett gazdaságokban tapasztalt magas költségvetési hiány okozta probléma egyik legegyszerűbb megoldása annak elinflálása lehet, amint azt történelmi példák is mutatják - mondta Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a társaság szerdai sajtóbeszélgetésén.

Ilyen történt például az USA második világháború utáni történelmében több alkalommal is. Ráadásul a jelen gazdasági helyzetben szinte minden ország le szeretné értékelni devizáját.

Emiatt és a gazdaságban lévő sok pénz miatt szinte bármikor, bármely eszközosztályban jelentősen megugorhatnak az árak. Ebben a helyzetben az alapkezelő egyik favoritja az arany, amely történelmi csúcs közelében jár és tovább drágulhat. Arra a felvetésre, hogy az arany piacán lufi alakult ki, Duronelly megjegyezte: egy régi mondás szerint az arany ára már 6000 éve buborékban van.


Az aranyon kívül az alapkezelő szerint a feltörekvő piaci részvényeknek és kötvényeknek is vonzó az árszintje. A cég egyszerre három alapot indít, az egyik az aranyra koncentrál, a másik az öt leglikvidebb magyar részvényre, a harmadik pedig általában a feltörekvő piaci részvényekre.


Az alapokat így vagy úgy, a tartós befektetési számla (tbsz) szabályaihoz igazították. A bankcsoportnál eddig körülbelül ezer darab tbsz számlát nyitottak, az ezeken elhelyezett befektetési állomány augusztus végére megközelítette a 13 milliárd forintot.


Magyarországgal kapcsolatban Duronelly megjegyezte: a jelen helyzetben a legfontosabb feladatnak a kockázatkezelést tartja, így szerinte nagyon fontos, hogy minősítésünk ne csússzon le a bóvli kategóriába, mert ebben az esetben sok külföldi intézményi befektetőnek saját szabályai szerint egyszerűen kötelezővé válna elhagynia az országot. Ez több mint 2000 milliárd forintnyi magyar állampapír külföldi tulajdonosainak jelentős részét érintheti.