A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Bár a csapnivaló előszezon után az első igazi nyári hétvége jól sikerült, a balatoni vendégfogadók is két szóval prognosztizálják az idei kilátásokat: kiszámíthatatlan és bizonytalan. A vendégek mind nagyobb része csak az utolsó pillanatban dönt és a tartózkodási idő is rövidül.

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi bizottság (BRIB) szerint sokat lendíthet a forgalmon az idei 29 fesztivál, a válság ellenére lendületben lévő golf- és a kerékpáros turizmus is. Ezzel együtt óriási eredmény lesz, ha a forgalom további visszaesése megáll.

Több német vendég érkezhet

Ugyanakkor a BRIB is bízik benne, hogy a gyengélkedő forint és az egyre drágább üzemanyag az idén olyanokat is balatoni nyaralásra csábít, akik korábban külföldre mentek. Ez akár 2-3 százalékkal is növelheti a forgalmat.

Dávid Zoltán, a tópart több nagy szállodájának marketingfeladatait ellátó Euro Travel GmbH magyarországi képviselője elmondta: többévi visszaesés után az idén emelkedhet a Németországból érkezők száma.

A Balaton iránt elsősorban az északi és a keleti tartományokban nőtt az érdeklődés. A Velencei-tónál a hazai turistákban bíznak. Csoma Tamás, a kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes munkatársa szerint az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több a nívós szálláshely, ezzel együtt a térség szállásadói elégedettek lennének, ha a tavalyi adatokon 1-2 százalékot sikerül javítani.

Pécsett az EKF idején több mint 1 millió látogatóval számolnak, és nem bánnák, ha egy-egy hűvösebb időszak vendégeket csábítana a Balatonról és a Velencei-tótól. A közelmúltban négycsillagossá alakított Laterum Hotelben - de másutt is - tavasszal már többször volt telt ház. A pécsi szállásadók az idén 15 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulálnak. A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint a turisták 75-80 százaléka hazai, a külföldiek négyötöde német, de Horvátországból és Szlovéniából is egyre többen érkeznek. Nagy Szilvia, az utazásszervezéssel foglalkozó Mecsek Kft. kereskedelmi vezetője szerint az autópálya elkészülte óta több tucat, elsősorban a fővárost és a Balatont célba vevő csoportot tudtak Pécsre hozni.

A forint is segített

A gyengélkedő forint sokat segít a nyugat-dunántúli szállásadóknak is. Az eddigi foglaltsági adatok alapján legalább 3-5 százalékos növekedésre számítanak a sárvári, bükki és soproni szállodák. Kőszegen és Velemben bíznak benne, hogy a tavalyi, árvíz sújtotta szezonnál csak jobb lehet az idei. A prognózisok szerint 10-15 százalékos növekedésre is van esély. Az utóbbi hetekben nőtt a térségbe érkező, elsősorban osztrák kerékpáros turisták száma, sőt az árak miatt a „sógorok” vállalati kirándulásainak is egyre kedveltebb helyszíne lett az Alpokalja.


A lapunk által megkérdezett strandok és fürdők szerint nem járt kiugró vendégforgalommal az első igazán nyári hétvége.

A múlt héten beköszöntött meleg hatására nőtt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) által üzemeltetett strandok forgalma - mondta lapunknak Kiss Ferenc, a BGYH üzemeltetési igazgatója. A hétfői nyolcezres látogatószám a hét közepére 11 ezerre emelkedett, szombaton és vasárnap pedig összesen 53 ezer vendéget fogadtak a fürdők.

A szombati 28 ezerrel szemben vasárnap 25 ezer látogatót regisztráltak, a viharokról szóló előrejelzések miatt. Kiss szerint e számok átlagosnak, ilyen időjárási körülmények között elvárhatónak számítanak, a megelőző héthez képest megduplázódott a látogatószám.

Eddig a szezont a májusi rossz idő határozza meg, ami napi több millió forintos veszteséget jelentett a BGYH-nak, a strandfürdők többsége két nap kivételével zárva tartott a hónapban. Egy szélsőségektől mentes, hosszú, száraz nyár esetleg nullszaldóra hozza ki a szezon egészét.

Hozta az elvárásokat az elmúlt hétvége a Mogyoród Aquarénában, a látogatók létszáma ötezer fölé ment - tudtuk meg Bán Tamás marketingvezetőtől, aki szerint az idei szezon reménytelinek látszik. A szezon Bán szerint csak jobb lehet a tavalyinál, általában két egymást követő meleg nap hozza meg a kedvet a látogatáshoz, és ez tavaly nyáron kevés esetben valósult meg. Az Aquaréna idén is a - korábbi években, 2009 kivételével elért - százezres látogatószámot tekinti célnak a szezon egészére.

A tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb látogatószámról számolt be Szüsz Tamás, az Aquaworld Zrt. élményfürdő-igazgatója. Az elmúlt hétvégéhez hasonló kánikulai napokon még magasabb vendégszámot vár az Aquaworld. Szüsz optimistán tekint a szezonra, a tavalyi látogatottsági és bevételi adatokat meghaladó eredményre számít.

A múlt hétvégén két nap alatt több mint 13 ezren keresték fel a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt és a strandot, ez megfelel egy átlagos kánikulai nap forgalmának, és az Aquaparkban is napi ezer látogató fordult meg - tudtuk meg Kállai Zsuzsától, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. munkatársától. A júniusi forgalom 10-15 százalékkal magasabb az előző évinél, májusban azonban a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradás volt. Az Aqua-Palace élményfürdővel egy új célcsoportot, a kisgyermekes családokat célozták meg, a vendégeket pedig számos programmal és rendezvénnyel, éjszakai fürdővel várják.