Súlyos bírság lett a vége az összebeszélésnek

Pályázatokon összebeszéltek, ezért 10,75 milliós bírsággal sújtotta a Geo-Log Kft.-t és a Geoservice Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal.
Napi.hu, 2014. május 19. hétfő, 13:45
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy Geo-Log Környezetvédelmi és Geofizikai Kft., és a "Geoservice" Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. egységes, komplex és folyamatos jogsértést követtek el, amikor a Mátrai Erőmű Zrt. pályázatain, valamint az Árpád-Agrár Zrt. pályázatán úgy indultak, hogy egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot. A GVH ezért összesen 10 millió 750 ezer forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra - közölte a versenyhivatal.

A GVH eljárásában a Mátrai Erőmű által a bükkábrányi és a visontai bányában geofizikai mérések elvégzésére, valamint az Árpád-Agrár Kft. által kiírt hévíz kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatokon a fenti vállalkozások magatartását vizsgálta. A GVH rendelkezésére álló irati és személyi bizonyítékok alapján megállapította, hogy az erőmű visontai és bükkábrányi bányái kapcsán 2009-2011 között kiírt pályázataihoz köthetően a Geo-Log és a Geoservice átfogó tervet határozott el, amely a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célozta. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a Mátrai erőmű pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást.

A bizonyítékok alapján a Geo-Log és a Geoservice egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében a Geo-Log a visontai bánya, míg a Geoservice a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási határideje előtt felvették a kapcsolatot egymással és egyeztették az ajánlati árakat. A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás az egyeztetéseket 2009-től kezdve azonos módon folytatta valamennyi jogsértéssel érintett projektben. A feltárt jogsértések elkövetéséért a Geo-Logot 3 530 000, a Geoservice-t pedig 4 410 000 forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH e vállalkozásokkal szemben az engedékenységi politika keretében csökkentette a bírság összegét.

A GVH megállapította továbbá, hogy a Geo-Log és a Geoservice az Árpád-Agrár Zrt. 2009-es hévízkutak komplex vizsgálati mérésére lebonyolított pályázata során egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot. E jogsértés miatt a GVH a Geoservice-t az engedékenységi politika keretében alkalmazott bírságcsökkentés mellett 2 810 000 forint bírság megfizetésére kötelezte, míg a Geo-Loggal szemben engedékenységi kérelmére tekintettel mellőzte a bírság kiszabását. A GVH rendelkezésére álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg a Mélyfúrási Információ Szolgáltató Kft., a Geo-Genesis" Műszergyártó- és Kutató Bt. és Musitz László egyéni vállalkozó, valamint a Mátrai Erőmű 2007-2008-as és 2012-es visontai és bükkábrányi bányái tekintetében kiírt pályázatokon az eljárás alá vontak jogsértése, ezért a fenti vállalkozásokkal szemben és pályázatok esetében a GVH az eljárást megszüntette - írta közleményében a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.19 18:01

..jó hír ...,több ilyen hírt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html