Súlyos összegeket ad az okostelefon-vevőknek a Telenor

Bár egyre többen vásárolnak okostelefonokat, a vállalti ügyfelek nagyot dobhatnának az eladásokon.
Diószegi József, 2013. február 19. kedd, 12:54
Fotó: Napi.hu

Évente ötszázezer-egymillió új készüléket értékesítenek a Telenor Magyarország Zrt-nél, s amíg 2011 első félévében az újonnan eladott mobilok 27 százaléka volt okostelefon, addig az elmúlt év második felében már 66 százalékot tett ki ez az arány - mondta Fejes Zoltán. A Telenor Magyarország Zrt.ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint e téren további nagyobb ugrást az hozhatna, ha  vállalati ügyfelek beszerzéseiben nagyobb szeletett tennének ki az okostelefonok, ebben a körben ugyanis ma még elenyésző az ilyen készülékek részesedése.

Az okostelefonok további térnyerése érdekében a szolgáltatók Magyarországon még rákényszerülnek az ilyen típusú telefonok támogatására. Így van ezzel a Telenor is, amely évente több milliárd forintot költ készülékvásárlások támogatására, s ez az összeg nem nagyon változott az elmúlt években - tette hozzá Fejes. Az új okostelefonokat egyébként általában okostarifákkal együtt vásárolják az ügyfelek.

A Telenor portfóliójában évente körülbelül ötven készülék jelenik meg, s a gyártók 6-8 hónap illetve másfél év után "váltják le" a régi típusokat újakkal. A kezdetekkor,, 1994-ben a Telenor, pontosabban a Pannon választékában három készülék fajta szerepelt, ma pedig 77, ebből 56 a mobiltelefon, 21 pedig a laptop, modem, táblagép. A tefonok 75 százaléka okos készülék. Az ügyfelek átlagosan 3-4 évente cserélik telefonjukat.

A Telenor készülékportfóliójának jelenleg több mint felét alkotják az okostelefonok. A kínálatot továbbra is az androidos mobilok uralják, az okostelefon-portfólió több mint felét a Google operációs rendszerét használó készülékek adják, emellett az elmúlt egy évben folyamatosan bővült a szolgáltató Windows Phone-kínálata is, melynek súlya jelenleg 12,5 százalék. S bár továbbra is fontos a készülék márkája (a kezdeteben három gyártó termékei voltak elérhetőek, ma pedig öt-hat márka határozza meg a piacot, illetve a Telenor sajátmárkás készülékei), de napjainkban az operációs rendszerekre nagyobb figyelem hárul - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A hálózaton ugyanakkor még bőven a hagyományos telefonok vannak többségben, a Telenor-hálózatot használó készülékek mindössze egy negyede okos telefon. Ugyanakkor az előrelépés itt is egyértelmű, 2011-ben mindössze 14 százalék volt az okostelefonok aránya a hálózaton belül, így várhatóan az eladások növekedésével párhuzamosan ez az arány továbbra is dinamikusan nő majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.02.19 13:00

A telenor napi szinten súlyos milliókat fizetne Németországban hasonló mobilhálózat működtetésért, mint hazánkban teszik.
Uniós eljárást ellenük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html