A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A bankok lassan meghatározó idegenforgalmi tulajdonossá lépnek elő. Ez különösen a CIB-re igaz, amely tavaly komoly szállodai érdekeltségekre tett szert. A hitelintézetnél lapunk érdeklődésére hangsúlyozták viszont, hogy a hoteleket és létesítményeket nem ők üzemeltetik, a feladattal specializálódott, nagy szakértelemmel és múlttal rendelkező szállodaüzemeltető cégeket bíznak meg. Az ingatlanok a CIB Bank által biztosított hitelek fedezetéül szolgálnak, melyeket a bankcsoport leányvállalatain − melyek nem pénzügyi vállalkozások − keresztül vesz birtokba.

Ilyen módon szerezték meg a tarcali Andrássy Kúria négycsillagos wellness-szállodát. Mint a pénzintézetnél elmondták: a jelzáloggal terhelt ingatlant csoportjuk felszámolási eljárás során vásárolta meg, más vevő nem jelentkezett.  A bükfürdői Birdland Golf Resort & Spa  is (egyedüli tulajdonosként) a CIB-csoporthoz került. A tulajdonjogot tavaly októberben jegyezték be. Az ügylet itt is a szálloda előző tulajdonosa ellen indított felszámolási eljárással kezdődött. A bank arról tájékoztatta lapunkat, hogy ebben a hónapban új eszközkezelő veszi át a szálloda üzemeltetését.

A legnagyobb port az ötcsillagos hévízi Rogner körüli fejlemények verték fel. A CIB-csoport és finanszírozó társbankja 2010. július 19-én mondták fel a hotel tulajdonosaival kötött hitelszerződést. A CIB eljárását élesen bírálta, s a bank több állítását megkérdőjelezte Mickiewicz Zoltán, a Lotus Therme Kft. ügyvezetője. (A Népszabadság akkori információi szerint a kft.-t 2008-ban vásárolta meg, részben CIB-hitelből, az egyebek mellett szállodaüzemeltetéssel foglalkozó DARE-csoport.)

Így látja a CIB

A CIB-nél a vádakkal kapcsolatban hangsúlyozták: amennyiben a sokszor hosszú és több körben zajló egyeztetések során azt tapasztalják, hogy üzleti partnereik visszautasítják a bankkal való együttműködést, vagy az ügyfél félrevezető magatartása jogi aggályokat vet fel, nincs más választásuk a további veszteségek elkerülése érdekében − betéteseik védelmében −, mint az üzleti kapcsolat felbontása. Amennyiben pedig − tették hozzá − az ingatlanpiaci trendek alapján lehetőséget látnak a jelenleg is komoly veszteséget okozó szállodákhoz és ingatlanokhoz kapcsolódó megtérülés elérésére, akkor az ingatlanokat értékesítik majd. Úgy tudjuk azonban, hogy ezzel csak középtávon számolnak.

Mickiewicz szerint a bank valós és alapos ok nélkül, önérdekből, jogszerűtlenül mondta fel a szálloda megvásárlásához nyújtott finanszírozási szerződést. A Lotus Therme-nek állítása szerint tőke- és kamattartozása sem volt a CIB felé, a vitás kérdésekben pedig minden ésszerű kompromisszumtól elzárkózott a pénzintézet, amely a jogállami szokásokat durván megsértő módszerekkel, csalárd módon "elfoglalta" a szállodát. Azt érzékeltette, hogy a történtek miatt a Lotus Therme Kft. bírósághoz fordul. Ilyen fejleményről nem tudunk, a bank viszont hangsúlyozta: a hévízi hotel korábbi tulajdonosának érdekkörében álló társaságok tavaly nyáron álláspontjuk szerint súlyosan törvénysértő kísérletet tettek arra, hogy megakadályozzák tulajdonosi jogaik gyakorlását, a szálloda rendeltetésszerű üzemeltetését, hogy megengedhetetlen eszközök felhasználásával birtokba kerüljenek.

Hasonló vádak más ügyben is elhangzottak − mindkét részről. A CIB a dunaújvárosi élményfürdőben tavaly július 7-én közölte: visszaveszi a tulajdonában álló létesítményt, majd rövid technikai szünetet követően új üzemeltetővel újra megnyitja azt. A CIB akkor azt állította, hogy a Dunaújvárosi Városgazdálkodási Zrt. jogszerűtlenül üzemeltette a fürdőt.  A város szerint viszont a CIB Property  több száz milliós jogtalan követeléssel élt Dunaújváros felé. A CIB megegyezési készségét hangoztatva arról beszélt, hogy több száz millió forintos engedményt tett az önkormányzatnak. A hitelintézettől most megtudtuk, hogy végül megszületett a megegyezés, amelynek köszönhetően az önkormányzat bérbe vette a létesítményt.