Százmilliós festményvásárlást üt nyélbe az MNB

Az MNB-Ingatlan Kft. négy Reigl Judit képet vásárolt, nettó 178 millió forintért. A jegybank idei képvásárlása ezzel már 1 milliárd 575 millió forintot tesz ki.
Németh Géza, 2020. december 4. péntek, 10:31
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A közzététel nélküli vásárlás eredményét az MNB-Ingatlan Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az uniós szabályok megengedik, ha csak egy eladó van a piacon, akkor közbeszerzési felhívás nélkül vásároljon az, akinek az ő termékére van szüksége.

A négy Reigl Judit kép eladója az Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. volt.

Mint a Napi.hu is megírta, ezt megelőzően, november végén 42 darab Konok Tamás-képet vásárolt az MNB-Ingatlan Kft. 109 millió forintért. Két nappal korábban jelent meg a közlemény arról, hogy az MNB 17 Maurer Dóra-képet vásárolt, nettó 233 millió forintért. A becsült ellenérték 190,5 millió forint volt. Novemberben még további három művész alkotásaiból, mintegy 740 millió forintért vásárolt képeket az MNB-Ingatlan Kft. Idén szeptember elején Bak Imre 17 képét vásárolta meg az MNB-Ingatlan Kft., nettó 165 millió 354 ezer forintért. Szeptember végén pedig Lakner László 18 alkotását vásárolta meg az MNB-s cég 410 ezer euróért (mintegy 150 millió forintért).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.12.04 13:07

közpénzből magánpénz ez a kuszszemü pirospöttyös seggü életmüve, noname hazai festőknek osztogatja vissza csengetés feltételével , így eltüntetve a közpénzt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html