Egyre többe kerül a rezsicsökkentés

A magyar kormány jövőre soha nem látott összeget szán a hét évvel ezelőtti, hangos díjmérséklés óta teljesen lerongyolódott hulladékszállítás, valamint a víz- és csatornaszolgáltatás életben tartására - számolta ki a Népszava.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 11:45
Fotó: Napi.hu - Földi D. Attila - Képünk illusztráció.

Nem kevesebb mint ötvenmilliárd forintot szán a kormány 2021-ben a hulladékszállítás állami támogatására - derül ki a költségvetési törvény tervezetéből. Ez körülbelül kétharmada annak a bevételnek, amit a "rezsicsökkentett" kukacsekken keresztül a lakosság évente befizet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ez a pénz első körben nem is a helyi, önkormányzati hulladékcégekhez folyik be, azt az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. kapja.

Hasonló a helyzet a víz- és csatornaszolgáltatásnál is. A költségvetési tervezet szerint az állami tulajdonú térségi víziközműcégek - a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt., az ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. - 2021. évi pluszpénz-igénye a bértámogatásokkal együtt 23 milliárd forint.

A 2020-as költségvetési terv szerint a kormány idén az NHKV-t 20, a térségi víziközműveket pedig 20,8 milliárddal támogatja.

Az Orbán-kormány 2021-es költségvetési tervezete tehát, ha áttételesen is, de világosan rámutat: az Orbán-kormány egyik fő ideológiai pillérének számító rezsicsökkentés nyomán a két ágazat nem jut e két alapvető közműszolgáltatás fenntartására elegendő összeghez - írta a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.12 17:12

Igen, az baj, ha dobnak morzsát a népnek. Az baj, lázadjunk ellene!
Szüntessék meg a rezsicsökkentést, és annak összegét adjuk oda a Família Zrt-nek, mert a magyarok 62%-a azzal ért egyet, hogy nekik jusson.
A 2/3 jövő héten szavazzon a rezsicsökkentés visszavonásáról. A teljhatalom maradjon, azt is szereti a nép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.06.12 15:52

Azért van szükség ilyen felülről irányított koordináló szervezetre mert akkor a különböző bevételekből, pénzforrásokból itt is ott is le lehet csípni kisebb- nagyobb összegegeket a NERtársaknak. A vezető pozíciókba be be lehet ültetni az aktuálpolitikából kiesett hű kádereket zsíros fizetéssel úgy. hogy közben érdemi munkát nem kell végezniük.
A különböző beruházásokat meg lehet úgy irányítani, hogy a nyertes valamelyik NERtárs cég legyen, így etetve őket.
Most meg már azt tervezik, hogy einstandolják majd az önkormányzati kommunális cégek eszköz és gépparkját. Pedig láthatóan nem működik jól még az eddig "felépített" állami felügyelet és koordinálás.
Mocskos egy világot épített a Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.06.12 12:49

Nincs ingyen ebéd még a NER-ben sem.
Ami a multiknak, önkormányzati társulások tulajdonában álló cégeknél "extraprofit" volt, azt a NER-ben ellopják. Az emberek így is, úgy is kifizették, kifizetik és ki fogják fizetni. A fazék körül történhet újra osztás.
A különbség csak a kommunikáció. Még mindig azt hiszik sokan, hogy nekik ez jó. Persze vannak ilyenek, de csak hiszed, hogy ez Te vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html