A bezárás előtt kezdett működni a több tízmillió forintért vett új gyártósor, amivel megsokszorozhattuk volna a termelést és költséghatékonnyá vált volna az ásványvíz előállítása - mondta a lapnak Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa. A korábbi visszajelzések azt mutatták, nyugodtan ölhetek pénzt a vállalkozásba, hiszen az ország minden területéről érdeklődtek a termék iránt, palackjainkat a legnagyobb élelmiszerláncok polcaira is eljuttattuk - tette hozzá.

Az érintett vegyület a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag. A gyógyvizet előállító Brand Hungary Ásványvíz Forgalmazó Kft. múcsonyi üzemére lakat került .

Szalaynak el kellett bocsátania a munkások többségét, de a fejlesztési kölcsönt ugyanúgy fizetnie kell, mintha folyna a termelés. Szerinte minden előírást betartottak, így biztos benne, hogy nem az ő vagy a cégnél dolgozók hibájából történt a súlyos mérgezés, ezért egy igaz­ságügyi szakértőt kért fel segítségül az idén tavasszal. Az ő álláspontja szerint még évtizedekkel ezelőtt a közeli BorsodChem működéséből adódóan a PVC-gyártáshoz kapcsolódó technológiai szennyvizek nem megfelelő tárolása miatt kerülhetett annak idején a méreg a talajba.

Mivel itt régen bányák voltak, más a talaj alatti rétegek szerkezete, mint máshol. Ez kedvezett a vinil-klorid terjedésének. A mintákat egy laborban elemeztette ki. A megengedett 0.5 mg/I majd hússzorosa, 9.9 mg/I vinil-klorid volt a vízben és a talajban is - magyarázta.

A BorsodChem Zrt. egyértelműen vitatja a BRAND Hungary Kft. állítá­sait. Szalay bírósági eljárást indít és kérni fogja, hogy annak ideje alatt a cég függessze fel a PVC-gyártást.