Jól teljesített tavaly is Ausztria egyik legjelentősebb magángazdasága az Esterházy-csoport. Az egykori hercegi uradalom 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 4,3 százalékos növekedés 2014-hez képest. Így 2005 óta (22,8 millió euró) a forgalom megduplázódott.

Továbbra is az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás 27,7 millió euróval (+4,5 százalék), valamint az ingatlanok és szabadidős létesítmények 7,4 millió euróval (+1,4 százalék) adják a legnagyobb bevételt és ezzel a csoport legjelentősebb jövedelemtermelő ágazatai. Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás üzemi eredménye 6,8 millió euró, az ingatlangazdálkodás üzemi eredménye pedig 4,3 millió euró volt.

A magas jövedelmezőség 2015-ben is jelentős beruházásokat (6,2 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta 53 millió eurót fordítottak a történelmi műemlékek, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és átalakítására. A turizmus és kultúra  is meghatározó, hiszen  a tavalyi 400 ezer látogatóval az Esterházy-csoport  Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciójává vált.

Az Esterházy-csoport volt az első nagyüzem Ausztriában, amely már 2005-ben teljes mértékben átállt a biológiai gazdálkodásra. Több mint 1 600 hektárnyi mezőgazdasági területen gazdálkodik kizárólag biogazdaságokat működtetve. Ezeken a területeken elsősorban magas minőségű biogabonát termesztenek. Az Esterházy-területek egyharmadán nem vagy alig folyik gazdálkodási tevékenység.

Esterházy Pál előrelátásának köszönhetően és kezdeményezésére jött létre a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park, melynek legértékesebb része Esterházy tulajdonban van. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az Unesco 15 éve felvette a világörökségek közé. Tavaly 900 hektárnyi Esterházy-területen hozták létre a Fertő-tó nyugati oldalán a Ramsar természetvédelmi területet, a 2015-ös év egyik legnagyobb nemzeti természetvédelmi projektjét.

Jelentős összeget fordítottak a történelmi épületek és a gyűjtemények állagmegőrzésére. Az Esterházy-csoport az elmúlt nyolc évben több mint 11 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat csak az Esterházy-kastély fenntartása és átalakítása céljából.  Az Esterházy-csoport számára fontos Kismarton történelmi belvárosának élhetőbbé tétele és felvirágoztatása. 2015 nyarán nyitották meg, rövid nyolc hónapnyi építkezés után a Grenadier Kávéház és Éttermet Fraknó várában.

Az Esterházy borászat forgalma 2015-ben elérte az új rekordot jelentő 2,7 millió eurót. A 600 ezer palacknyi bor (70 százalékban vörösbor) fele exportra megy.