Szépen gyarapszik a hercegi uradalom

Tíz év alatt megduplázta árbevételét az Esterházy-csoport. A Burgenlandban székelő egykori hercegi birtok tavaly 46,5 millió eurót kaszírozott - főleg mezőgazdaságból, borászatból és turisztikából.
Szakonyi Péter, 2016. június 3. péntek, 20:29
Fotó: Napi.hu

Jól teljesített tavaly is Ausztria egyik legjelentősebb magángazdasága az Esterházy-csoport. Az egykori hercegi uradalom 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 4,3 százalékos növekedés 2014-hez képest. Így 2005 óta (22,8 millió euró) a forgalom megduplázódott.

Továbbra is az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás 27,7 millió euróval (+4,5 százalék), valamint az ingatlanok és szabadidős létesítmények 7,4 millió euróval (+1,4 százalék) adják a legnagyobb bevételt és ezzel a csoport legjelentősebb jövedelemtermelő ágazatai. Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás üzemi eredménye 6,8 millió euró, az ingatlangazdálkodás üzemi eredménye pedig 4,3 millió euró volt.

A magas jövedelmezőség 2015-ben is jelentős beruházásokat (6,2 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta 53 millió eurót fordítottak a történelmi műemlékek, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és átalakítására. A turizmus és kultúra  is meghatározó, hiszen  a tavalyi 400 ezer látogatóval az Esterházy-csoport  Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciójává vált.

Az Esterházy-csoport volt az első nagyüzem Ausztriában, amely már 2005-ben teljes mértékben átállt a biológiai gazdálkodásra. Több mint 1 600 hektárnyi mezőgazdasági területen gazdálkodik kizárólag biogazdaságokat működtetve. Ezeken a területeken elsősorban magas minőségű biogabonát termesztenek. Az Esterházy-területek egyharmadán nem vagy alig folyik gazdálkodási tevékenység.

Esterházy Pál előrelátásának köszönhetően és kezdeményezésére jött létre a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park, melynek legértékesebb része Esterházy tulajdonban van. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az Unesco 15 éve felvette a világörökségek közé. Tavaly 900 hektárnyi Esterházy-területen hozták létre a Fertő-tó nyugati oldalán a Ramsar természetvédelmi területet, a 2015-ös év egyik legnagyobb nemzeti természetvédelmi projektjét.

Jelentős összeget fordítottak a történelmi épületek és a gyűjtemények állagmegőrzésére. Az Esterházy-csoport az elmúlt nyolc évben több mint 11 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat csak az Esterházy-kastély fenntartása és átalakítása céljából.  Az Esterházy-csoport számára fontos Kismarton történelmi belvárosának élhetőbbé tétele és felvirágoztatása. 2015 nyarán nyitották meg, rövid nyolc hónapnyi építkezés után a Grenadier Kávéház és Éttermet Fraknó várában.

Az Esterházy borászat forgalma 2015-ben elérte az új rekordot jelentő 2,7 millió eurót. A 600 ezer palacknyi bor (70 százalékban vörösbor) fele exportra megy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezvan, 2016.06.04 13:09

Királyok, hercegek grófok, naplopók és burzsoák...
Az ilyeneknek vissza kell kerülniük oda, ahova valók: a történelem szemétdombjára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.04 08:39

@tarTosPista: Ez is egy ujabb pelda a rohadt, aljas EU kizsakmanyolasara. A felujitasokat amire penzt adtak biztosan nemet cegek vegeztek, akik kitalicskaztak a hasznot es valoszinuleg azota a kastelyt is kivittek No -ba. Nem marad Mo -on semmi, csak a mocskos EU pusztitasa :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.06.04 08:11

Támogatások egy családnak:
1., Magyarország legszebb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és befejeződött a kastély homlokzatának a felújítása is.
2., Több mint egymilliárd forintos, európai uniós és állami támogatással tovább folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély felújítása.
3., A VELUX Magyarország Kft. 2012. május elején írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a vállalat szponzorálja az Esterházy Madonna kiállítását a kastély dísztermében. Esterházy-kastély kápolnájának teljes rekonstrukcióját célozta 72 millió forint összegű adománnyal.
4., Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kastélyrekonstrukcióval párhuzamosan zajlik egy több mint 200 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás is Eszterházán.
5., Kisebb léptékűek, de nem kevésbé fontosak azok az uniós támogatások is, amelyeket a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkára nyert a Nemzeti Gondnokság, összesen 50 millió forint értékben.
forrás: http://www.eszterhaza.hu/hirek/indulhat-a-kastely-felujitasanak-harmadik-uteme

És még nem is néztem nagyon körül. Ugye így könnyű, ha vannak emberek, akiket a többség eltart?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2016.06.04 07:07

egykori grófi birtok ???
Mikor hogy pl. Haydn Miklós hercegnél "vendégeskedett" =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html