Szétbontják a népszerű plázát a Nemzeti Dohánybolt miatt

Nemzeti Dohánybolt nyílik a budai Mammut bevásárlóközpont 2-es jelzésű blokkjában. A törvényt ismerve ehhez azonban komoly átalakításokra lesz szükség.
portfolio.hu, 2013. május 27. hétfő, 16:16

Februárban még arról cikkezett a sajtó, hogy nem csak meghosszabbították a dohánybolt-koncessziós pályázatok leadási határidejét, hanem kizárták a tenderből azokat a boltokat, amelyek bevásárlóközpontokban nyílnának - írta korábban a Napi Gazdaság. A hírben az szerepelt, hogy a szabályzat szerint ugyanis a trafikoknak az utcára kell nyílniuk. Az idő azonban kezd rácáfolni a híresztelésekre, és a meglévő építészeti kialakítást felülírhatja egy kiváló hosszú távú bérlő, még az ország egyik legsikeresebb bevásárlóközpontjában is.


Alapvetően lerágott csont, hogy hol nyílik újabb nemzeti dohánybolt, ám bevásárlóközpontban nyíló egységről eddig mi még nem hallottunk, és a korábbi "riogatások" miatt nem is nagyon számítottunk - írta a portfolio.hu. Olvasónk híre és a Mammut Bevásárlóközpont üzemeltetési osztályának nem hivatalos megerősítése révén azonban szinte biztosra vehető, hogy a Mammut II. Lövőház utcai bejárata mellett bizony nemzeti dohánybolt erősíti majd a bérlői mixet - számol be a portál. Az üzlethelyiség korábban egyébként egy román dizájner hölgy Musette márkájának adott otthont.

A törvény szava

A dohánybolt akkor minősül más üzlettől elkülönült önálló üzlethelyiségnek, ha az önállóan (más üzlettől függetlenül) funkcionálisan működtethető (például nem függ az elektromos áram ellátása egy másik bolt működésétől vagy nyitva tartásától) és annak bejárata csak más üzlethelyiségbe való belépéstől teljesen függetlenül, kültérről ("szabad ég alól") közelíthető meg, vagyis a dohánybolt területére közvetlenül és kizárólag kültérről való belépéssel juthatunk be.

"Kültér" alatt mindaz értendő, ami köznapi értelemben szokásosan így értelmezhető (pl. utca vagy tér - függetlenül attól, hogy az köz-, vagy éppen magánterületen van, ha megközelítése korlátozás nélkül lehetséges).

Vagyis, ha valóban (márpedig a jelekből úgy fest) meg akarnak nyitni egy dohányboltot a bevásárlóközponthoz tartozó üzlethelyiségben, akkor bizony muszáj teljesíteni a fent is leírt törvényi kötelezettségeket. Ez esetben pedig új bejáratot kell "vágni" a Mammutra, amit vélhetően nem sok bérlő kedvéért tenne meg egy ilyen népszerű üzletközpont.

A bevásárlóközpont üzemeltetési osztályán a telefonos megkeresésre annyit elárultak, hogy a terveket nem ők, hanem a boltot üzemeltető bérlő (akinek a kiléte természetesen titkos) készíti, így nincsen tudomásuk a pontos részletekről, vagyis, hogy hol lesz a bejárati ajtó, milyen lesz az elrendezés. Ám azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy egy bevásárlóközponton új bejáratot létesítsenek egyetlen bolt kedvéért, vélhetően szükséges az épület tulajdonosának és üzemeltetőjének engedélye és belegyezése is. Sőt, talán az önkormányzat építésügyi irodája is kíváncsi lesz az új koncepcióra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2013.05.28 10:23

@csaba760384: Lehet, hogy lázálom, de sok fideszes meg fog gazdagodni belőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.05.28 00:09

én eddig csak olyan helyen láttam hamarosan dohánybolt nyílik táblát ahol előtte valamilyen más bolt volt, vagyis se új munkahely nem lesz, a megszokott bababolt/zöldséges/vegyesbolt meg eltűnik és lesz helyette cigibolt. ez az egész dohányboltosdi egy óriás baromság, újabb fidez lázálom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html