SZHISZ: az Ab döntése gyorsítja az integrációt

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) szerint az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosságra hozott döntései elősegítik a takarékszövetkezetek megújításának felgyorsítását.
MTI-Eco, 2014. július 9. szerda, 13:55
Fotó: Napi.hu

A Veszprémi Törvényszék indítványának elutasításával és a Fővárosi Törvényszék indítványának érdemi vizsgálat nélküli visszautasításával lezárulhatnak az integrációs törvénnyel kapcsolatos jogviták - véli az SZHISZ. Ez elősegíti, hogy a takarékszövetkezetek az integrációs törvényben lefektetett célok mentén rövid időn belül minden eddiginél biztonságosabb, az ügyfeleiknek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá váljanak.

A szervezet várakozása szerint az alkotmánybírósági döntés eredményeként még a nyári ítélkezési szünet előtt megszűnhet mindkét, jelenleg még folyamatban lévő jogi eljárás: mind a Veszprémi Törvényszék előtt a Kinizsi Bank Zrt. alapszabályával kapcsolatos, mind pedig a Fővárosi Törvényszék előtt az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség által az állam ellen indított per.

Az Alkotmánybíróság kedden elutasította a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló mindkét bírói kezdeményezést. Az Ab a Veszprémi Törvényszék bírájának kezdeményezésénél megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenesek a törvény bírói kezdeményezésben kifogásolt, az Ab által a normakontroll keretében vizsgálható pontjai, míg a Fővárosi Törvényszék bírájának kezdeményezése az Ab szerint nem felelt meg az egyedi normakontroll indítvány feltételeinek.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK