Több ponton is módosul a parlament előtt lévő otthonvédelmi jogszabálytervezet. A leglényegesebb változás egyben az eredeti elképzelés jelentős szigorítását is jelenti: októbertől azokkal az adósokkal szemben is indulhat végrehajtás, akik 90 és 180 nap közötti hátralékot halmoztak föl. Az eredeti tervezetben még az állt, hogy a 180 napon belüli tartozást halmozó adósokat - az indoklás szerint a társadalmi igazságosság érdekében - a kilakoltatási tilalom után sem adhatják végrehajtásra a bankok. A törvény benyújtója azzal érvelt a korlátozás mellett, hogy a hitelezők így eleinte csak a fél éven túli kintlevőségek érvényesítését kezdhetik meg, mert az ésszerűség és a társadalmi igazságosság is ezt diktálja.

A módosítással ez a kiskapu bezáródik, ami azt jelenti, hogy bárki ellen indulhat végrehajtás, akinek 90 napon túli tartozása van. Emiatt októbertől csak a kényszerértékesítési kvóták szabnak majd határt a kilakoltatásoknak.

Az árfolyamvédelem legfeljebb 36 hónap lehet

A törvényjavaslat szerint a rögzített árfolyam legfeljebb 36 hónapig jár, de legkésőbb 2014 december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy aki idén december előtt menekül be az árfolyamvédelembe, annak előbb is kell kijönnie belőle. Az egyik módosító ezt az általános érvényű szabályt azzal egészíti ki, hogy aki az árfolyamvédett periódusban a nyomott árfolyam mellett ismét megcsúszik a törlesztéssel, azzal a bank a késedelem 91. napján felbontja. Ebben az esetben nincs több segítség, a bank akár azonnal is megindíthatja a végrehajtást az adóssal szemben.

Előtörleszteni piaci áron lehet

Egy másik lényeges módosítás kimondja, hogy a kölcsön részleges vagy teljes előtörlesztését minden bank saját törlesztési árfolyamán számolhatja el. Az indoklás szerint ezekben az esetekben azért kell a tényleges piaci árfolyamot alkalmazni, hogy a gyűjtőszámlahitelt ne lehessen spekulatív célokra felhasználni. A pontosítás logikája az, hogy aki képes az eredeti tartozása elő- vagy végtörlesztésre, arra valóban nincs miért kiterjeszteni az állami kezességvállalással megtámogatott árfolyamvédelmet, mert egyszerűen nem tartozik a legrászorultabbak közé. Az előtörlesztést azonban alaposan meg kell gondolni, mert most nagyon drága a frank, és nem tudjuk, hogy később drágább vagy olcsóbb lesz-e.

A kombinált hiteleseknek is segítenek

A gazdasági bizottság egy másik javaslatára is rábólintott a kormány, eszerint az is számíthat a segítségre, aki életbiztosítással vagy lakástakarékkal kombinált hitelszerződéssel kért kölcsönt.

Egy szintén támogatott javaslat a végrehajtásra vonatkozó szabályokat a hitelfelvételbe fedezetként bevont ingatlanokra is kiterjeszti. Egy fideszes képviselő javaslata is átment a rostán, ami előírja, hogy a bankok a kezességvállalásra vonatkozó igényüket a pénzügyi felügyelet helyett a nemzetgazdasági miniszternek kell jelezzék.