Szijjártó Péter szerdán újabb források megnyitását kéri a kormánytól

Átlépte a 100 milliárd forintot a vállalkozások igénye a versenyképességi támogatásra, ezért a kormány bővítheti a versenyképességi hozzájárulások keretösszegét - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután három cégnek adott át támogatási okiratot.
Domokos Erika, 2020. május 19. kedd, 18:00
Fotó: kormany.hu - Kovács Márton/KKM. A kép illusztráció.

Szijjártó Péter szerdán kéri a kormánytól újabb források megnyitását a versenyképesség-növelő program számára. Csak hétfőn 14 cég kért ilyen támogatást, a meghirdetés óta már 540. A jelentkezők összesen 260 milliárd forint értékű fejlesztést vállaltak - mondta az MTI szerint a miniszter.

A versenyképesség-növelő program fedezete múlt héten duplájára, 100 milliárd forintra nőtt. A külgazdasági és külügyminiszter a kormányfő kérésére fogja jelezni, hogy a fejlesztési igények a megemelt keretet is átlépték.

Szijjártó Péter szerint az elmúlt 10 év fejlesztéspolitikáját igazolja a kiemelkedő vállalkozói érdeklődés. Helyes döntés volt tehát a magyar cégek erősítése, ráadásul a fejlesztésekkel együtt az eddigi jelentkezők több mint 96 ezer álláshely megtartását is vállalták.

Az újrakezdés sikere a munkahelyeken múlik, így azokat ugyanúgy védeni kell, mint az emberek egészségét - véli a miniszter, aki szerint a válság nemcsak visszaesést, hanem lehetőségeket is rejt. Átalakulnak a világgazdasági szabályok és erőviszonyok, és aki most tud fejleszteni, bővíteni, versenyelőnyre tehet szert.

A kormány indokoltnak látná a 800 ezer eurós támogatási korlát emelését, ám erre csak az uniós döntéshozók jóváhagyása után volna lehetőség.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden három cégnek adott át támogatási okiratot.

A Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. 580 millió forintos beruházása több mint 287 millió forint költségvetési forráshoz jut. Merényi Jakab, a kiskunhalasi cég ügyvezető igazgatója az MTI szerint a rendezvényen elmondta, hogy a 2008-as válság után döntöttek hosszú távú vállalati stratégia kidolgozásáról. A válság átmenetileg visszavetette a fejlesztéseket, de szeretnének ács- és asztalosüzemet építeni, és a nyílászárógyártást is áttelepítenék nagyobb telephelyre, ahol legkésőbb 2021-ben el is kezdődhetne a termelés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelő Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft. majdnem 574,5 millió forintos beruházása 287 millió forintot meghaladó állami támogatásra számíthat. A tervezett technológiafejlesztés növelheti a külföldi értékesítéseket, de létszámbővítést is terveznek, mivel a képzett munkavállalók szaktudására is szükségük van - közölte Nagy Péter ügyvezető igazgató.

A szerelvénygyártó mosonmagyaróvári Teka Magyarország Zrt. mintegy 188 millió forintos fejlesztése 94 millió forintot meghaladó költségvetési hozzájáruláshoz jut. Luka János vezérigazgató versenyképességi fejlődését vár a gyártást korszerűsítő beruházástól, és abban is bízik, hogy az ellátási láncok várható rövidülése fellendíti a külföldi értékesítést.

A KKM hétfő óta ad át Magyarországon működő vállalkozásoknak a versenyképesség-növelő támogatásról szóló okiratokat. A program költségvetési forrásból azonnali, vissza nem térítendő hozzájárulással segíti a pályázó cégeket - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.19 21:06

Lesz rája, most vették el visszamenőleg az eü-s hősök fizetését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.05.19 18:31

@zappara: s egy szót sem szólnék, ha valóban a "magyar cégeket" erősítették volna..de erről szó sincs..egy meghatározott kör bizonyos cégeit tartjuk el...ahogy lenne/lesz egy "kedvezőtlen választás..az említett cégek, ha tőzsdén vannak, aznap be fognak szakadni (ahogy az önkormányzati választás után is megrendültek jó néhányan)..mert belőlünk, nem a piacról élnek, azt nem is igazán ismerik
qva sok saját lábunkon állót tartunk el, nem is akármilyen színvonalon..mert a luxust azt szeretik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.05.19 18:25

milyen versenyképességről beszélnek? az, hogy egyáltalán van vmi jegyezhető e téren az országban az elsősorban az itt lévő a külföldi cégeknek köszönhető..azt sajnos kétharmaddal sem lehet megszavazni, de a piacon sem árulják.....és az utóbbi 10 évben alig volt javulás...már nem pusztán a nyugatiaktól vagyunk mérföldekre, hanem a saját régiónkban is el vagyunk maradva..nem is kicsit..
így 10 év után nem ártana már vmi valódi stratégia az országépítésre, a kormányzásra..az ötletelés qva kevés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html