Aligha lehet véletlen, hogy a lapunk által megkérdezett több mint fél tucat tóparti helyhatóság - tisztelet a kivételnek - nemigen akart konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy az idén hány embert vetettek be a vendégek után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) ellenőrzésére és ez mennyibe is kerül majd.

Azt viszont szinte mindenütt egyértelműen közölték, hogy az idegenforgalmi adóból származó bevétel, amelynek minden forintjához a központi költségvetés kettőt még hozzátesz, rendkívül fontos a település számára.

Több helyhatóság már tavasszal döntött arról, hogy a folyamatosan csökkenő központi források miatt az idén ráhajt az idegenforgalmi adó beszedésére - mondta lapunknak az egyik tóparti kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes, névtelenséget kérő munkatársa.

Az ellenőrök létszámát - akik érdekeltségi rendszerben dolgoznak - a korábbi évekhez képest még a kisebb településen is 3-4 fővel növelték, és arra is van példa, hogy a nyugdíjas önkormányzati alkalmazottak állnak csatasorba. Nem ritkaság, hogy a szomszédok bejelentése alapján lehet címekhez jutni, de a másik felet sem kell félteni. Alig van olyan tettenérés ugyanis, amelynél ne a most érkezett rokonok látogatására hivatkozva próbálnának meg kibújni a fizetési kötelezettség alól.

A déli part legnagyobb városában, Siófokon már a főszezon elején kitört az ellenőrök és a szállásadók közötti harc. Az önkormányzat adóhivatalához panaszok soksága érkezett az ellenőrök állítólagos rámenőssége miatt, de itt is igaz, hogy a bérbe adók számos trükköt bevetnek. Ráadásul mióta a "Zimmer frei"-ekben is a magyar vendég a meghatározó, az ellenőrzés nem könnyű. A városnak tavaly mintegy 200 millió forintos bevétele volt az idegenforgalmi adóból, ami a központi forrásokkal kiegészítve már 600 millió forintot jelent.

Balatonföldvár önkormányzatának az idén sincs több ellenőre, mint az elmúlt években, ők a munkavégzés ideje alatt a helyhatóság állományában vannak - mondta Bezeréti Katalin polgármester. Szerinte a nagy szállásadó cégekkel nincs gond, ám a fizetővendéglátás területén az elmúlt években nem sokat javult a helyzet. Hozzátette, még mindig sok ingatlantulajdonos nem érzi magáénak a települést és a 18 év feletti vendégek után sajnálja befizetni a napi 330 forintot. A városnak tavaly az állami kiegészítéssel együtt 135 millió forint bevétele volt az idegenforgalmi adóból.