Szlovák invázió a lakáspiacon

Az elmúlt években egyre több szlovák állampolgár döntött úgy, hogy a Pozsonyhoz közeli magyarországi településeken vásárol ingatlant.
NAPI Online, 2007. szeptember 28. péntek, 08:16
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A TASR hírügynökség összefoglalója szerint ma már ott tartunk, hogy a szlovák polgárok éves szinten nagyjából 250 millió korona (1,875 milliárd forint) értékben vásárolnak családi házat, lakást vagy telket, s a finanszírozáshoz magyarországi bankoktól (is) igényeltek jelzáloghitelt. "A Dunántúlon az ingatlanok minimum 30 százalékkal olcsóbbak, mint Pozsonyban és vonzáskörzetében. Míg 15 évvel ezelőtt a szlovák határhoz közeli régiókban évente öt-hat házat adtunk el a szlovák állampolgároknak, manapság havonta 20-25 házra van igény a szlovák érdeklődők részéről" - mondta Igor Heriban, a rajkai Coral-KIM Bt. ingatlanügynökség ügyvezetője.

Pozsony külvárosaiban is magasabbak az árak, mint Magyarországon. Például a belvárostól 20 kilométerre található Horvátjárfaluban (Jarovce) vagy Oroszváron (Rusovce) egy négyzetméternyi telek ára nagyjából 5200 korona (37 500 forint) körül mozog, miközben a magyar Bezenyén, Mosonmagyaróváron, Feketeerdőn, Hegyeshalmon, Dunakilitin és Dunaszigeten ehhez képest az árak 40-60 százalékkal alacsonyabbak. "A Dunántúlon annak ellenére alacsonyabbak az árak, hogy azokat a szlovák kereslet növekedése az elmúlt időszakban felhajtotta" - állítja Martin Lazík, a Szlovákiai Ingatlanügynökségek Nemzeti Szövetségének (NARK) a főtitkára. Heriban szerint a szlovákok által vásárolt ingatlanok 40 százaléka családi ház, 30 százaléka építési telek, 20 százaléka nyaraló. A schengeni övezethez történő csatlakozást követően a szlovákiaiak részéről még nagyobb érdeklődésre számítanak. A nagyobb cégek ráadásul már kisebb szatellitvárosok kiépítését tervezik a Pozsonyhoz közeli dunántúli régiókban.

HOZZÁSZÓLÁSOK