Szobrokat és fotókat díjazott a Legrand

Ünnepélyes keretek között tartott szakmai fórumon adták át október 26-án a ”Kapcsolj a jövőre!” címet viselő rendhagyó kapcsoló-szobor és fotópályázat díjait. A Legrand Zrt. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös felhívására közel százan jelentkeztek, hivatásos és műkedvelő alkotók egyaránt - közölte a társaság.
NAPI, 2011. október 29. szombat, 16:47
Fotó:

Az idén a szentesi gyár 50 éves fennállásának jubileumát ünneplő Legrand Zrt. a MOME szakmai közreműködésével 2011 tavaszán hirdette meg szobor tervezői- és fotópályázatát  - fogalmaz a közlemény. A verseny kiírói fel kívánták hívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy mindennapi tárgyaknak is lehet radikálisan új, meglepő tartalmat kölcsönözni. A művészeti és egyéb tervezőképző felsőoktatási intézményekben tanuló diákoktól, ill. amatőr és profi fotósoktól olyan újszerű, innovatív ötleteket vártak, amelyek a Legrand villanykapcsolóit és egyéb eszközeit eredeti és kreatív módon képesek megjeleníteni.

A pályázatokat két fordulóban neves szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai között megtalálhatjuk Domán Rajmund díjnyertes formatervezőt, Román Sándor táncművész-koreográfust, az ExperiDance Táncszínház művészeti vezetőjét és Koós Pál egyetemi docenst, a MOME Formatervezési Tanszékének vezetőjét is.

" A pályázatok értékelésénél elsősorban az egyedi és innovatív látásmód szintjét vettük figyelembe, amely mellett természetesen nem volt elhanyagolható az adott alkotás kivitelezésének minősége sem. Főképp olyan megoldásokat vártunk, amelyek elvonatkoztathatók a pályamunka tárgyának eredeti funkciójától, lehetőleg modern vagy különleges szemléletet tükröznek és amelyek egyben köthetők a Legrand cégfilozófiájához is."- nyilatkozta Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója, a zsűri elnöke.

A designer szakmának szóló kapcsoló-szobor pályázat fődíját egy kiállításon való részvétel ígéretével Berecz András "CET" című alkotása nyerte.
"Idén diplomáztam a MOME Formatervezési Tanszékének alapszakán. A pályázat során a Legrand által forgalmazott kapcsoló szerelvénycsaládok felhasználásával egy valós élőlényt mintáztam meg. Azért választottam a kék bálnát témámnak, mert ez a grandiózus méret a Legrand gyárára és termékkínálatára is jellemző. Emellett a vállalatnál különösen fontos hangsúly kerül a környezettudatos gondolkodásra és a társadalmi szerepvállalásra, amelynek ez az óriási CET akár a jelképévé is válhat. A jövőben szeretném tovább folytatni a tanulmányaimat a MOME mesterszakán, és bízom benne, hogy a későbbiekben még lehetőségem lesz részt venni hasonló pályázatokon" - mondta el az alkotó.

A fotópályázat fődíjas felvételének Vargha Márk Péter "Futurisztikus előadóterem" elnevezésű munkája bizonyult, emellett a Legrand különdíjjal illette Fekete Tibor "Ying-Yang" c. fényképét. A Művészetek Palotájában tartott eseményen a résztvevők mini-kiállítás keretében tekinthették meg azt a további 12 pályaművet, amelyek a Legrand 2012-es falinaptárát díszítik - fogalmaz a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK