Tej: már a kereskedők is áfacsökkentést akarnak

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) állást foglalt a tejtermelők 2016. április 4-i tüntetésén átadott petícióban felvetett kérdések kapcsán. Az áruházláncokat összefogó szervezet kiáll az áfacsökkentés mellett és a magyar tejtermékek támogatását ígéri.
Napi.hu, 2016. április 11. hétfő, 11:34
Fotó: Napi.hu

Az OKSZ tagvállalkozásai egyöntetűen kiállnak amellett, hogy még az idei év során, lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek - így a friss tej - általános forgalmi adókulcsát a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra. A kisebb áfa-kulcs az alacsonyabb fogyasztói ár révén nagyobb fogyasztásra ösztönzi a vásárlókat, egyidejűleg visszaszoríthatja a feketézést, mindez pedig nagyobb piacot jelenthet a hazai tejtermelőknek.

A szövetség tagvállalatai támogatják, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tej felvásárlási árak, az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek. Támogatják az ellenőrző hatóságok szigorúbb és hatékonyabb fellépését a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Egyetértenek azzal, hogy a hatósági ellenőrzéseken különösen a feltárt élelmiszerhamisítás, valamint áfacsalás elkövetői ellen a legnagyobb szigorral lépjenek fel, akár a jogsértő importőrök és feldolgozó üzemek kizárásával a termékpályáról.

Azt ígérik, áldozatot hoznának

Az OKSZ tagvállalkozásai április 5-én a legmagasabb szinten vettek részt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter felkérésére összehívott, a tejpiaci válság áttekintését célzó egyeztetésen. A szervezet szerint kereskedők még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva ezzel. A kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal.

Az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat - erről már több bejelentés is elhangzott, célul tűzve ki a magyar tej nagyobb arányú értékesítését.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szükségesnek tartja, hogy a tejfeldolgozó üzemek is tekintsék át a magyar tej felvásárlás növelésének lehetőségeit, továbbá a tejtermelők hosszabb távon is törekedjenek a hazai tejpiaci igényeket segítő értékesítésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK