Tényleg silányabb étellel etetik a kelet-európaiakat? Itt a válasz

Úgy tűnik, pont kerülhet végre a két éve tartó vita végére, melynek az lényege, vajon tényleg kettős minőségben forgalmazzák-e az EU-ban az élelmiszereket, s tényleg silányabb-e a kelet-közép-európai boltokba szánt áru. Az Európai Bizottság kutatóintézeti központja (JRC) a témában ma hozza nyilvánosságra kutatási eredményeit, a Politico szivárogtatásait a hvg.hu szemlézte.
Szepesi Anita, 2019. június 24. hétfő, 10:45
Fotó: Pixabay

Korábban több, kétes hitelességű kutatás arra az eredményre jutott,  rosszabb minőségű az ugyanazon a néven forgalmazott kelet-európai halrudacska, leves, vagy nutella, mint nyugati társai. Csakhogy ezek a kutatások, mint kiderült, nem tudományos alapossággal készültek. A hiteles bizonyítás érdekében a JRC tavaly nyáron kezdett vizsgálódni, 19 uniós országban vásárolták meg ugyanazokat a termékeket, majd ugyanolyan körülmények között vizsgálták az összetételt, végül 1400 árucikk került a kutatók kezei közé - idézi fel az előzményeket a portál.

Az összefoglaló tanulmány legfontosabb következtetése, hogy a politikusok által hangoztatott probléma a termékek 9 százalékát érinti, s összességében nincs arra utaló jel, hogy a vizsgált országok közül egyes földrajzi területeket következetesen megkülönböztetnének a gyártók.

HOZZÁSZÓLÁSOK