Nagy munkálatok kezdődnek a Tiszán

Megkezdődött a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip felújítása - hangzott el az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság konzorciumának miskolci rendezvényén szerdán - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 25. szerda, 13:56
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt - Illusztráció.

A szakemberek várhatóan 2022-re végeznek a nemzeti vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében folyó munkával.

A 65 évvel ezelőtt épült létesítmény felújítása az 1990-es években megkezdődött, de nem fejeződött be - mondta el     Keresztény Mihály, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese.

A rekonstrukció vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, az 5,057 milliárd forintból a műtárgy műszaki állapotának átfogó javítását végzik el, ami közvetett módon az árvízi veszélyeztetettség csökkentését is jelenti. A vízlépcső átfogó rekonstrukciójának köszönhetően biztosítható lesz a létesítmény biztonságos és üzemszerű működése.

A munkálatok során felújítják az al- és felvízi ideiglenes elzárásokat, emelőberendezéseket, az úszódarut, a hajózsilipet és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket, valamint kikotorják a burkolatlan és burkolt medreket, fejlesztik a sólyateret.

Szólt arról is, hogy a vízlépcső nagy szerepet játszik a vízi közlekedésben, a duzzasztásnak köszönhetően Tiszalöktől Dombrádig, a Bodrogon a torkolattól az országhatárig biztosít vízi utat. Utóbbival nagy terve a Magyar Turizmus Ügynökségnek, amely luxushajók utazását akarja lehetővé tenni a folyón.

A létesítménynek jelentős szerepe van az árvíz és a jeges árvíz levezetésében, a vízminőségi kárelhárításban, az ökológiai vízpótlásban, az ivóvízellátásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK