Titkolják a légszennyezési adatokat a reptéren?

Többszöri felszólításra, és az adatvédelmi biztos állásfoglalása ellenére sem hajlandó nyilvánosságra hozni a Budapest Airport, mekkora légszennyezettségnek vannak kitéve az elavult berendezések miatt a földi kiszolgálásban dolgozók Ferihegyen - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ).
NAPI, 2009. augusztus 19. szerda, 16:00

A Budapest Airport 2006 folyamán elkészíttette az érintett területek légszennyezettségi méréseit. Ennek eredményeit azonban a menedzsment a LESZ és előd-szakszervezeteinek többszöri határozott kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra - állítja a szakszervezet. A LESZ ezért ismét felszólítja a reptér vezetőségét, haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a mérési eredményeket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos 2007. februárban kelt állásfoglalása szerint "…a repülőtér működtetésével összefüggő légszennyezési vagy zajártalomra vonatkozó adatok nyilvánosak, megismerésüket a kibocsátó cégnek biztosítania kell."

Az adatokba azonban a jelenlegi, német tulajdonost képviselő menedzsment sem biztosított betekintést, amikor a szakszervezet erre felszólította - áll a LESZ közleményében. Nem hivatalos forrásból az érdekképviselet úgy értesült, a káros anyagok koncentrációja az egészségügyi határértékeknek több kategóriában is a sokszorosa volt. Évekre visszamenőleg járhat kártérítés a dolgozók százainak - állítja a LESZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK