Tízmilliós bírság piacbefolyásolás miatt

Piacbefolyásolás miatt 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB jogelőd hatósága a Biomedical Computer Technologies Nyrt.-re a kibocsátó működése során közzétett megalapozatlan és félrevezető információk miatt. További 5 millió forint bírságot a közzétételi kötelezettségre vonatkozó egyéb hiányosságok miatt kapott a kibocsátó.
Napi.hu, 2013. október 31. csütörtök, 14:50
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága célvizsgálatot folytatott le a Biomedical Computer Technologies Nyrt.-nél. Ennek során áttekintette a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátói számára előírt tájékoztatási kötelezettségek teljesítését, értékelte a kibocsátó közzétételeit, azok jogszabályszerűségét a piac zavartalan működése és a befektetők tájékoztatása szempontjából.

A vizsgálat során a hatóság megállapította: a kibocsátó számos esetben megsértette a szabályozott információ korlátozástól mentes elérhetőségének biztosítását meghatározó, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre (így az éves, féléves, negyedéves jelentésre) vonatkozó, valamint a részvényeihez kapcsolódó - a részvények értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő - információ közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A vizsgálat feltárta, hogy a kibocsátó elmulasztotta közzétenni a leányvállalatának tulajdonát képező, 800 millió forintra értékelt know-how fejlesztésének leállásáról, továbbá a kibocsátó fejlesztési terveinek, illetve stratégiájának megváltozásáról szóló, a befektetői döntéseket befolyásoló információkat.

A felügyeleti hatóság a vizsgálat során a kibocsátó egyes rendszeres és rendkívüli tájékoztatásai kapcsán piacfelügyeleti rendelkezések megsértésére utaló közzétételi eseményeket is észlelt, így a vizsgálatot kiterjesztette annak tisztázására is, hogy a kibocsátó részéről, a vizsgált időszakban nyilvánosságra hozott közzétételek kapcsán megvalósult-e a tőkepiaci törvényben meghatározott tiltott piacbefolyásolás.

Hamis és félrevezet információk

A felügyeleti hatóság megállapította, hogy a kibocsátó az általa tervezett hidrogén akkumulátor megvalósítása során a szükséges fejlesztésekről és beruházásokról - így a fejlesztési folyamatról, a kutatók létszámáról és a laboratórium létéről, a prototípus-bemutatóról, s az üzleti tervben közzétett információkról - hamis, illetve félrevezető információkat közölt.

A kibocsátó több üzleti partnerével fennálló vagy tervezett üzleti kapcsolatára vonatkozóan szintén hamis, illetve félrevezető információkat hozott nyilvánosságra - derül ki a felügyeleti közleményből.

E hiányosságok és jogszabálysértések miatt a felügyeleti hatóság határozatban figyelmeztette a kibocsátót a közzétételi kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan betartására. Felszólította a kibocsátót a jogszabályba ütköző közzétételi hiányosságok megszüntetésére; továbbá 5 millió forint felügyeleti és 15 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót.

HOZZÁSZÓLÁSOK