Több mint 5 milliárdot csaltak ki a lizingcégektől

Az éves szinten akár 14 milliárd forint kárt is okozó finanszírozási csalások visszaszorítása érdekében a Magyar Lízingszövetség együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal.
NAPI Online, 2008. november 10. hétfő, 16:01
Fotó:

A hitelsértések és csalások száma 2003 óta megötszöröződött Magyarországon, míg ezen bűncselekményeknek kevesebb, mint fele vált ismertté. A finanszírozási csalások visszaszorítása érdekében a rendőrség és a Lízingszövetség együttműködési megállapodást írt alá és összehangolt intézkedéssorozat elindításáról döntött.

Az együttműködés azért nagyon lényeges a Lízingszövetség számára, mert a szövetség szakértői által az elmúlt másfél évben azonosított finanszírozási csalások rendszerint túlmutatnak a szövetség hatáskörén - fejtette ki Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A lízingcégek csaknem 3000 feljelentést tettek az elmúlt két évben finanszírozási csalásokkal kapcsolatban. A lejárt kintlévőség ezeknél a szerződéseknél meghaladta az 5 milliárd forintot. Az elindított nyomozásoknak több mint 20 százaléka minden eredmény nélkül szűnt meg 2007 végéig. Eredményesen a feljelentések kevesebb, mint 20 százaléka zárult 2007 végéig, és a követeléseknek mindössze kevesebb, mint 10 százaléka térült meg.

Amíg az egyes kapitányságok önállóan nyomoznak a finanszírozási csalásokkal kapcsolatban, sokszor nem ismerhető fel a szervezett bűnözés, éppen ezért a Lízingszövetség javasolta egy országos hatókörű finanszírozási csalás munkacsoport létrehozását, valamint a finanszírozó cégekkel való aktív együttműködés kereteinek megteremtését.

A hétfőn aláírt megállapodás kiterjed arra, hogy a Lízingszövetség adatokat szolgáltat a rendőrség részére a tagszervezetei által kötött finanszírozási szerződésekkel kapcsolatosan, és vállalja, hogy a tudomására jutott kölcsön-, bérlet- illetve lízingszerződésekből eredő finanszírozási csalásra utaló esetekről tájékoztatja a rendőrséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK