Átlagosan 1,5-5,8 százalékkal csökkentik júliustól a lakossági végfelhasználói áramárakat a magyarországi szolgáltatók. A Magyar Energia Hivatal tájékoztatása szerint ez átlag 146-576 forint megtakarítást jelent a fogyasztóknak.

A négy egyetemes szolgáltató tavasszal benyújtott árkérelmei – szolgáltatónként és árszabásonként különböző mértékű – árcsökkentéseket tartalmaztak július 1-jére vonatkozóan.

Változtak a kérelmek

Három szolgáltató a benyújtás után – az időközben szerezhető újabb információkat felhasználva – módosította árváltoztatási kérelmét. A hivatal az eljárások során elemezte a szolgáltatók számításait, s a velük szükségessé váló egyeztetések után június 4-én hozta meg a kért árcsökkentéseket jóváhagyó számú határozatait.

A módosítás vélhetőleg csak szerény, néhány tized százalékos mértékben érintette az árváltoztatási kérelmeket, és az időközben a szolgáltatók által ismertté vált kötelező átvételi adatokkal magyarázhatóak - tudta meg a Napi. A Magyar Energia Hivatal egyébként a kérelmek benyújtása után többnyire adatpótlási céllal szokott a társaságokhoz fordulni.

A szolgáltatók a kért árcsökkentési mértékeket az idei első négyhavi tényadatok, és az év fennmaradó részének becsült adatai alapján számították ki. A kérelmek benyújtása során a társaságoknak tekintettel kellett lenniük a jogszabályban meghatározott éves átlagos árszabályozási árrés (1,98 forint/kilowattóra) követelményére is, amely túllépés esetén visszatérítési kötelezettséget ír elő a szolgáltatóknak.

Az egyetemes szolgáltatási (tulajdonképpen a termékár) árat, továbbá a változatlan nagyságú rendszerhasználati díjakat (elosztói alapdíjjal együtt), az áfát, valamint a villanyszámlával fizetendő egyéb tételeket (pénzügyi eszközöket) is tartalmazó „teljes” végfelhasználói ár a következőképp módosulna egy "átlagos" lakossági fogyasztó esetében július elsejétől:

A lakosságot ellátó villamosenergia-szolgáltatók elsősorban eltérő fogyasztói szerkezetük miatt egymástól eltérő lakossági tarifákat alkalmaznak.

A lakosság által fizetendő villamosenergia-ár közel felét kitevő egyetemes szolgáltatási ár (termékár) alakulása döntően attól függ, hogy az egyetemes szolgáltatók milyen áron tudják beszerezni az áramot. Az első negyedévben a piaci beszerzési átlagár egy átlagos lakossági fogyasztó tarifájának 34,6 százalékát tette ki. Csaknem ugyanekkora részt képviseltek a hálózattal kapcsolatos forgalomarányos rendszerhasználati díjak. Az ár körülbelül 20 százalékát kitevő áfa mellett közel 12 százalékra rúgott az úgynevezett kötelező átvétel hatásából és az egyetemes szolgáltatói árrésből adódó tétel. A "maradékot" az elosztói alapdíj (1,6 százalék) és a külön pénzeszközök (0,7 százalék) adták.

Az egyetemes szolgáltatói árrést a kormányrendelet szerint a számítható "indokolt beszerzési költségek" alapján kell megállapítani. A szolgáltatónak a különféle termékek összesített, egész éves átlagos indokolt beszerzési költségei alapján kell kalkulálnia az árrést, vagyis igencsak nehéz előzetesen pontosan meghatározni azt.

A hihetőségi tartományt vizsgálják

A társaságok negyedévente javasolhatják az egyetemes szolgáltatói tarifák módosítását, ami a beszerzési árak figyelembevétele mellett az árrés engedélyezett mértékéhez való igazítást is szolgálja. A fentiekből következően a hivatal a negyedéves árváltoztatási kérelmek esetében általában csak a "hihetőségi tartományt", illetve az alkalmazott számítási módszer helyességét vizsgálja.

A júliustól életbe lépő áramárcsökkenés - a tavalyi többlet visszajuttatásán kívül - az elmúlt év végi drágulással is összefügg, hiszen az árakat nem minden szolgáltató csökkentette 2010 elején, és aki csökkentette, az is csak óvatosan.