Többhetes vizsgálat eredményeként több tíz tonna hamis sajtot vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozás - a Ben Holding Zrt. - valószínűsíthetően mintegy 40 tonna terméket hozott be az országba, és ezért több tízmillió forint bírságra számíthat.

A Nébih laboratóriuma lengyel eredetű sajtokban mutatta ki növényi zsír jelenlétét, a Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei intézkedtek a termékeknek a lengyel forgalmazóhoz történő visszaszállításáról.

A Pest megyei szakemberek - közérdekű bejelentés kivizsgálásakor - februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető, lengyel származású termékből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A lengyel gyártó üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edami sajt) 2-3 kilogrammos tömbökben került kereskedelmi forgalomba, több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben - a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek - azt helyben darabolták és csomagolták.