Többet repülünk a szomszédoknál

Az elmúlt évben Európában a cseh állampolgárok utaztak a legtöbbet, átlagosan 2,3 alkalommal indultak útnak, ami jóval meghaladja a Kelet-Európában mért 1,9-es, illetve a nyugat-eruópai 1,8-as átlagot - derül ki a GfK Roper Jelentéséből.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 14:20

A több mint 30 országban mintegy 30 000 megkérdezésre adott válaszokon alapuló felmérés szerint Magyarországon a megkérdezettek a kelet-közép-európai átlagnak megfelelő gyakorisággal utaztak három napnál hosszabb kikapcsolódásért. A repülőgéppel utazók aránya alapján felállított rangsor ugyanakkor mást mutat, a legnagyobb - 44 százalékos - arányban a nyugat-európai állampolgárok választották a repülőgépet. Globálisan, az összes megkérdezett válaszát figyelembe véve ez az érték 34 százalékot tesz ki. A saját bevallásuk szerint repülőgéppel utazók Kelet-Közép-Európában mért 16 százalékos átlagát Csehország (28 százalék) és Magyarország (19 százalék) egyaránt felülmúlja, míg az oroszországi 16 százalék megegyezik, a Lengyelországban rögzített 12 százalék pedig elmarad a régiós átlagtól.

Az adatokból kitűnik, hogy Magyarországon az elmúlt egy évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utazók több mint fele, 59 százaléka Budapesten él, illetve 51 százalékkuk teljes munkaidőben foglalkoztatott. A gyermekesek jellemzően 49 százalékos arányt képviselnek körükben, ezen utazók átlagos életkora 36,9 év, ezzel szemben az azonos céllal repülőgéppel utazók átlagéletkora picit magasabb, 37,4 év körül alakul. Ez utóbbi csoport - tehát, akik az elmúlt évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utaztak, és úticéljukat ebből legalább egyszer repülőgéppel közelítették meg - körében a nem repülőgéppel utazókkal szemben már magasabb, 47 százalékos az egyedülállók aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK