A Reuters adatközlése alapján augusztus 3. és augusztus 7. között a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 10,3 százalékkal csökkent, a gázolajé 3,3 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között változott, heti átlagban közel hat dollárral, mintegy 10 százalékkal mérséklődött az olajár. Az árak a hét első napján nagyot mérséklődtek, majd a hét végén újabb, kisebb árcsökkenés volt. A csökkenés egyértelműen a túlkínálat hatására jelentkezett, mind az OPEC, mind az északi-tengeri kitermelés, mind az amerikai kitermelés rekordokról számolt be. Az elemzők már erőteljesen hangsúlyozzák, hogy az amerikai nyári vezetési szezon miatti kereslet-növekedés megáll, s ez további többletet generálhat a kőolajpiacon. Július végén a pénzügyi befektetők jelentős mértékben csökkentették a hosszabb lejáratokra vonatkozó eladási opciójukat, a rákövetkező héten meg rekordmagasságú összegeket fektettek be. Az elemzők a várható árcsökkenés miatt értetlenül nézik a folyamatokat. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten hattal emelkedett, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében legalább 4-5 forintos csökkenést indokolnak, a mediterrán piac árváltozása akár ennek a dupláját is megalapozza, de az északnyugat-európai piac változása inkább a 4-5 forintos változást indokolja. A dízelnél 2 forint körüli árcsökkentés feltételezhető, amely el is maradhat, ha a pénteki két 2 forintos mérséklést figyelembe vesszük - írja a GKI Energiakutató Kft.

A benzin ára 368-369 forint/liter körül alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 352-354 Ft/liter között változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 9,5, a gázolaj ára 16,5 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 10 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.