Továbbra is viszi a milliárdokat az állami kukaholding

Továbbra is jelentős állami támogatásra szorul a két éve a települési hulladékszállítás ésszerűsítése címszavával alapított állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő, közkeletű nevén a kukaholding. A jövő évi központi költségvetés tervezetében négymilliárd szerepel a társaságnak juttatandó állami támogatás címén - írta a Népszava.
Domokos László, 2018. június 19. kedd, 11:06
Fotó: Napi.hu

Az indulás komoly nehézségeket hozott: csaknem egymilliárdos számlázási rendszerük ellenére a fogyasztók rendszertelenül, akár fél éves csúszással kapták csak kézhez csekkjeiket. A jelentős állami támogatásszükséglet pontos oka és a visszaosztás módja szintén meglehetős átláthatatlan. A társaság utolsó, 2016-os mérlege 1,6 milliárdos veszteséget mutat - írta a napilap.

A központi költségvetés más soraiban egyes hulladék-gazdálkodási feladatokra az idei 11,65 milliárd után 14,65 milliárdot költenének, az átmeneti hulladék-közszolgáltatásokkal kapcsolatos kiadásokat ugyanakkor négymilliárdról kétmilliárdra visszavágják. Néhány kisebb tétel mellett a szemétkiadások egyenlege körülbelül félmilliárdos többletet mutat. Bár e pénzek pontos címzettje nem ismert, a rezsicsökkentéssel kifektetett ágazat csak jelentős támogatással tartható életben.

Fotó forrása: Földi D. Attila/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK