A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Hétfőn jelenik meg várhatóan az a pályázat, amely a nagyvállalatok számára tesz lehetővé komplex technológiafejlesztést, ám ez a tender is csak öt hétig lesz elérhető, az ezt követő időszak lehetőségeiről pedig szintén nincsenek hírek.

A vállalkozásoknak sietniük kell majd, hogy ezt a pályázati lehetőséget kihasználhassák, amely egyébként az egyik legnépszerűbb pályázat - mondta Márkus Csaba, a Deloitte k+f és állami támogatások üzletágának igazgatója.

Ugyanakkor nemcsak a nagyvállalatoknak érdemes gyorsan dönteniük: több mikro-, kis- és közepes vállalat számára kiírt tender határideje is le fog járni: a gazdaságfejlesztési operatív programon belül hat fut ki három hónapon belül, további hat pedig az év végén.

Összesen ezeken a pályázatokon mintegy 90 milliárd forint válik hozzáférhetővé, ezt további 17 milliárd forint értékben követi három további, jövő év első felében lejáró pályázat.

A bizonytalanságot az jelenti, hogy ezzel kifutnak a Bajnai-kormány elképzelései szerint alakult pályázatok, és egyelőre nem lehet tudni, hogy az új kormány milyen rendező elv képzeli el a támogatásokat.

Csak annyit jelentett be ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, hogy az idén kifutó pályázatokhoz nem nyúlnak, ám a teljes támogatáspolitikát felülvizsgálják.

Az átalakításban akár kiemelt és nagyprojektek felülvizsgálata is szóba kerülhet Fellegi korábban tett kijelentései szerint.

Ennek tükrében most csak annyi bizonyos, hogy a futó pályázatokat érdemes lehet kihasználni, hiszen az azért valószínű, hogy a megszokott rendszerű kiírások meg fognak szűnni.

Megkeresésünkre a minisztérium eddig nem adott tájékoztatást terveiről.