Túl sok a nyugdíjas korú? Visszakozhat a kormány

Jelenlegi formájában, mechanikusan nem hajtható végre a közszférában dolgozó, nyugdíjkorhatárt elért orvosok kényszernyugdíjazása, mert az ágazatot működésképtelenné tenné, ebben teljes az egyetértés a szakmai érdekvédelmi szervezetek között − mondta a tegnapi szakmai egyeztetést követően a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke.
Szepesi Anita, 2013. január 9. szerda, 07:10
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az államtitkársággal való mai egyeztetésre többféle alternatívával is készülnek a szakmai érdekvédelmi szervezetek − közölte lapunkkal Rácz Jenő. A legegyszerűbb és legegyértelműbb, ha a határozat 1.2-es pontjába, a felsőoktatási intézmények mentessége mellé az egészségügyi ágazat is bekerül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a január végi határidőt kellene kitolni legalább 2014 végéig. Ezzel időt kap az ágazat a megoldás kidolgozására. Legvégső esetben az egyedi mentességet kell kezelhető formába hozni − hangsúlyozta Rácz.

Az orvosok kötelező nyugdíjazásáról szóló kormányhatározatot vissza kell vonni, ellenkező esetben egyszerűen nincs tovább, nem biztosítható az ellátás − fogalmazott a Napi Gazdaság kérdésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Véleménye szerint a számokkal való bűvészkedés helyett tisztában kell lenni azzal, hogy ezzel a lépéssel kétszer annyi orvos tűnne el a rendszerből, mint amennyien az EU-csatlakozás óta összesen külföldön vállaltak munkát. Nagy, vidéki kórházak osztályai maradhatnak vezetők nélkül, az osztályvezető főorvosok száma kétharmadára csökkenhet, az aktív ellátás mellett a szakmai vezetésben és az utánpótlás oktatásában is betölthetetlen űr keletkezik. Ennek tudatában felelős döntéshozó egyszerűen nem tehet ilyet − hangsúlyozta a MOK elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.01.09 14:54

Tegnap még az hazudták az ESTében, hogy el lehetetlenültek..

Modern egészségügy? A veszprémiek megcsinálták

1 komment|
Megjelent: 2013.01.08. 12:50|
Frissült: 2013.01.09. 13:33

A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Míg világszerte rohamtempóban fejlődik az egészségtudomány, és a gyógyítás napról napra hatékonyabb módszereket alkalmaz, addig idehaza a kórházakban gyakran még a legalapvetőbb napi működés finanszírozása is gondot okoz. A Veszprémi Megyei Kórház és az Invitel együttműködése viszont jó példa arra, hogy az egészségügyi intézmények fejlesztése nem kizárólag pénzkérdés.

A diagnózis

A legtöbb egészségügyi intézmény informatikai hálózata szigetszerűen, ?befelé fordulva" működik. Emiatt a betegadatok többnyire csak az adott intézményen belül érhetőek el. Nincs egységes országos betegadat-kezelési rendszer sem, és ezzel például a betegutak követése, optimalizálása sem megoldott. További gond, hogy sokszor még a kórházakon belül, a területileg máshol működő osztályok rendszerei között is hiányzik az ?átjárhatóság".

A megoldás

?Az Invitellel közös beruházásban olyan üzleti IT- és felhőalapú megoldásokat vezettünk be, amelyek felgyorsították az adminisztrációt, illetve hatékonyabbá és olcsóbbá tették a gyógyítást. Például központilag tárolhatóak és bárhonnan hozzáférhetőek a betegadatok, ezzel a leleteket akár éjszaka otthonról is meg tudják nézni a röntgenorvosok" ? összegezte Szántó Tamás radiológus, osztályvezető főorvos és Sas Tibor informatikai és kontrolling osztályvezető az InnoMax Klubban. A veszprémi kórház tavalyi fejlesztésének két országos újdonsága is van. Az egyik az adatok külső elhelyezése, és a rendszer külső szolgáltatóval történő működtetése, a másik pedig az adatbázis rugalmas megoszthatósága, valamint a távoli hozzáférés biztosítása.

Szántó Tamás főorvos nem éppen szokványos módon nemcsak gyógyítóként, hanem rendszergazdaként is dolgozik. Elsősorban a röntgenben lévő eszközök, hardverek felügyeletét látja el. ?Azon, hogy a magyar egészségügy és a radiológia folyamatosan veszít orvosokat, úgy tudunk segíteni, ha centralizáljuk a szakembereket, és minden technikai segítséget megadunk számukra. Elsősorban a megyei feladatok ellátását céloztuk meg, de megyén kívül is tudunk segíteni. A tapasztalatainkat a többi szakmának is szeretnénk átadni, azzal együtt, hogy tudjuk, kevés olyan orvosi terület van, ahol nem kell a helyszínen lenni. De még ebben az esetben is hatalmas segítséget jelenthet az információ gyors megosztása és a konzultáció" ? fejtette ki a főorvos.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést! A riporter Lakatos László. Az interjú hossza: 5 perc

A veszprémi fejlesztés további részleteiről hamarosan olvashatnak cikkünk folytatásában.
E-egészségügy az InnoMax Díjon is

Az Invitel tavaly novemberben negyedjére hirdette meg az InnoMax Díjat, amelyben üzleti innovációkkal és fejlesztésekkel pályázhatnak a vállalatok.

A jelentkezési határidő: 2013. február 25.

További részletek a www.invitel.hu/innomax oldalon.

Az innovációs díjra a kezdetekben még elsősorban a technológiai cégek neveztek, de a tavalyi lista is jól mutatja, hogy most már rendkívül színes a felhozatal. Így például termelési, logisztikai, pénzügyi, HR-pályázatok is szép számban érkeztek. Sőt, ahogy arról korábban beszámoltunk, több e-egészségügyi fejlesztés is indult a megmérettetésen.
Üzleti tippek
Kövessen minket a Facebookon is!

Forrás: FN24
Cimkék: egészségügy, kórház, veszprém, orvos, beteg, informatika, lelet

1 komment
FaceBook
Vedd fel a Startlapra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.09 13:35

Nincs orvoshiány!!!
Ez hazugság.
Magyarországon, ha a nyugdíjkorhatárt elérő orvosokat nem számoljuk akkor is bőven teljesítjük az uniós átlagot.
Műhiszti a médiától...
Tessenek hiteles adatokat lehozni, hogy mennyi is a 100,000 főre eső orvosok száma hazánkban és az unióban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.09 13:24

Mindent a Fidesznek kell megoldani!! A 8 év alatt mennyivel nőtt az egészségügyi dolgozók bére?....ja ,akkor nem kellett a bér ,mert volt jó devizahitel nyakló nélkül...amnézia ellen szedjetek valamit !..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.09 12:46

@Patkan: Nincsen megelégedve a hazai orvosokkal?
Látogasson el Romániába vagy Fehéroroszországba.
Kínába vagy Iránba.

Ha ez nem tetszik, akkor Németorságba vagy Ausztriába.

Az orvosok nálunk is jók meg rosszak.Tehetségesek meg középszerűek. Jóérzésűek vagy kellemetlenek.

Képtelenek segíteni és felismerni a betegségeket vagy épp ellenkezőleg.

Rossz tapasztalatai mindenkinek vannak, ahogyan jók is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.01.09 12:11

Ha az egész kormány elmenne egy hosszabb szabadságra, jobban elműködne magától az ország és az emberek kicsit fellélegezhetnének.

Minden egészségügyben dolgozó ismerősöm évek óta mondja, ha az idősebb orvosok, ápolók elmennek nyugdíjba összedől az egészségügy. Erre a kormány előrehozza a nyugdíjba vonulásukat.

Elszakadtak a valóságtól, a statisztikákat pedig nem tudják értelmezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html