Először a fejlesztési tanácsba delegált kormányzati képviselők, majd a szavazásra jogosult 17 főből jelen lévő 16 fős tagság is egyhangúlag Bóka Istvánt választotta a BFT élére.

"Megtisztelő, egyben hihetetlen nagy kihívás, hogy újra vezetője lehetek a Balaton Fejlesztési Tanácsnak"- mondta az új elnök, utalva arra, hogy 1999-2002 között már egyszer betöltötte ezt a posztot. Beszélt arról is, hogy a szervezet elmúlt 12 évében voltak megtorpanások és szép eredmények is. Szép balatoni példának nevezte, hogy a régióban a különböző pártok képviselői is képesek összefogni a közös célok érdekében, és megköszönik a távozó elnök eddigi munkáját. 

Elmondta, hogy a BFT új vezetése is így kíván tenni, de mivel Suchman Tamást, a BFT korábbi elnökét jelenleg kórházban ápolják, mielőbbi gyógyulást kívánnak neki, és a későbbiekben adják át személyesen az ajándékukat, megköszönve a balatoni régióért folytatott eddigi munkáját.

Bóka István szólt arról is, hogy bár strukturális és szervezeti értelemben a BFT kakukktojásnak számít, hiszen a területe szerves értelemben együttműködő tájegység, mégis 3 különböző megye és 3 különböző hivatalos régió terültén fekszik, de van helye annak, hogy fejlesztési téren egységes területként kezeljék, és ne mondjon le egy jogi értelemben vett egységes státuszról. A rendelkezésre álló forrásokról szólva annyit mondott, a jövő évi költségvetés már szinte kőbevésettnek számít, ezért 2012-re kell koncentrálni, mielőbb elkészítve a térség középtávú intézkedési tervét, számba véve a kiemelt üdülőrégió fejlesztésére fordítható forrásokat. Ebben a munkában, illetve a következő uniós támogatási ciklusra való felkészülésben alapvető fontosságúnak nevezte a BFT munkaszervezetének megtartását, sőt továbbfejlesztését.