Jelentősen, közel 22 százalékkal 8910 hordóra csökkent 2011 első negyedében az egy évvel korábbihoz képest a JKX Oil & Gas Plc. által naponta kitermelt energiahordozók átlagos mennyisége, kőolaj-egyenértéken számolva (boepd). Ezen belül a gázkitermelés bő 14, az olajbányászat 38 százalékkal esett vissza.

Az árak ezzel ellentétesen alakultak, a földgáz ára ezer köblábra vetítve 11,6 százalékkal 8,25, az olaj hordónkénti ára pedig közel 50 százalékkal 92,29 dollárra hízott.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a kitermelésen belül Magyarország súlya a fél évvel korábbihoz képest közel a duplájára, 16 százalékra nőtt, Ukrajnáé 84 százalékra csökkent. Az arányok változását az ukrajnai kitermelés visszaesése magyarázza.

A JKX - amely itthon az általa 50 százalékban birtokolt hajdúnánási mezőn három kútból táplál be a hazai földgázvezeték-hálózatba - Magyarországon kőolaj-egyenértéken számolva átlagosan napi 1315 hordónyi energiahordozót termelt ki. Ebből a napi 192,6 ezer köbméter gáz 3, a napi 179 hordó olaj és kondenzátum pedig 0,5 százalékkal kisebb a negyedik negyedévinél.

A társaság a hazai kutatási tervekről is beszámolt, ám ez a közlés érdemi újdonságot nem tartalmaz a negyedik negyedévi jelentésben foglaltakhoz képest - erről további részleteket itt olvashat. A tervek lényege, hogy a 25 százalékban birtokolt Vésztő licenszterületen további tesztelések várhatók, a harmadik negyedévben pedig új kutat nyithatnak, Túrkeve térségében pedig akár hét új kutat is létesíthetnek.