Új IMF-EU megállapodásra törekszik az Orbán-kormány

Szapáry György, Orbán Viktor főtanácsadója szerint decemberig hosszabbítaná meg a kormány a készenléti hitelkeretet, jövőre pedig új megállapodást kötne a nemzetközi szervezetekkel.
MTI-Eco, 2010. június 17. csütörtök, 09:26
Fotó:

A kormány új pénzügyi megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) - jelentette ki Szapáry György, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója.

Szapáry a köztelevízió reggeli műsorában arról beszélt, hogy a készenléti hitelkeretről szóló, októberben lejáró szerződést a kormány decemberig hosszabbítaná meg, hogy ne keletkezzen törés a programban, és 2011-re egy új megállapodást kíván tető alá hozni. A megbeszélések július elején kezdődnek, amikor Magyarországra érkezik az IMF és az EU küldöttsége. A kormány nem tervezi, hogy lehívja a jelenlegi hitelkeret rendelkezésre álló részleteit, de elképzelhető, hogy felhasználhatják a forrásokat, ha "történik valami" a világgazdaságban, ami erre kényszeríti Magyarországot - fogalmazott.

Az IMF, az EU és a Világbank 2008 novemberében összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelkeretet nyitott meg Magyarország számára, eredetileg 17 hónapra, 2010 márciusáig. Tavaly szeptemberben a magyar fél kérésére a nemzetközi szervezetek úgy döntöttek, hogy Magyarország 2010 októberéig hívhatja le a hitelkeret fel nem használt részleteit. A legutóbbi folyósítás 2009 szeptemberében történt. Az akkori döntés alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.17 09:57

Jövőre megpróbáélkoznak a nagyobb hiánnyal... remélem nem megint a 7,5 el jönnek elő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html