Új módszerek jönnek a mézháborúban

Elöntötte Európát és Amerikát is a hamis méz, új országok kerültek a mézhatalmak élmezőnyébe, és folyamatosan csökkennek a mézárak, ami a magyar termelőknek is fájdalmas - hívta fel a figyelmet a Takarékbank Agrár Központjának vezető elemzője. Fórián Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: egyelőre még nincs elfogadott módszer az úgynevezett a hamis méz kiszűrésére.
Inforádió, 2016. február 18. csütörtök, 08:26
Fotó: Napi.hu

A tavalyi termés mintegy 1000 tonnával jobb lett, mint a 2014-es igen tragikus méretű méztermelésünk. De ami ennél is fontosabb, hogy nagyon komoly exportorientált ágazatról beszélünk, és a nemzetközi piaci helyzet miatt jelentősen csökkennek a mézárak, ami a fogyasztó szempontjából első ránézésre talán kedvező folyamat, de ha jobban a mélyére ásunk, akkor kiderül, hogy a világon egyre több a kétes eredetű méz - mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető elemzője.

Nincs szó arról, hogy a csökkenő kereslet miatt esnének a mézárak, hiszen a méz iránti kereslet napjainkban világszerte és nálunk az EU-ban is növekszik. Sajnos azonban olyan méreteket öltött a méz hamisítása, amely megkérdőjelezi a növekedést és felértékelődnek a közvetlen termelői kapcsolatok, amellyel leginkább biztonsággal tudunk mézhez jutni.

A világ egyik legnagyobb mézimportőre az Egyesült Államok, és náluk az elmúlt években gyakorlatilag lecserélődött a beszállító országok névsora. Míg korábban Argentína, Brazília, Uruguay és Chile volt az, ahonnan az amerikaiak a mézet vették, most Thaiföld, Tajvan, India és Ukrajna jelent meg óriási mézmennyiségekkel a piacon - mondta Fórián Zoltán.

Ha ezeket a mézeket megvizsgálják a laborokban, akkor nagyon érdekes jelenséget találnak. A kínaiak állítólag egy új technológiát dolgoztak ki, amivel eltüntetik a méz azonosíthatóságát adó összetételeket, a virágport, a szermaradványokat és egyéb, a méz meghatározására alkalmas elemeket. Az úgynevezett gyantatechnológiával készült méz elöntötte a világpiacot. Nagyon jellegtelen mézről van szó, amiről nem lehet megállapítani, honnan származik. Ráadásul ez a technológia világosítja a mézet, tehát egy magasabb árkategóriának megfelelő világos méz keletkezik, ami teljesen összezavarta világpiacot. Ezért hiába termett magyar akácmézből több tavaly, mint egy évvel korábban, mégis nagy bajban vagyunk, mert megállt a pia" - hangsúlyozta a Takarékbank Agrár Központjának vezető elemzője.

Ffejlesztés alatt áll egy vizsgálati módszer, a mágneses magrezonancia, amely alkalmas lehet a gyantaszűrt mézek kiszűrésére, ezt a mérést kell általánossá és elfogadottá tenni, hogy kiderüljön, manipulált mézről van szó vagy sem.

Remélhetőleg sikerrel jár a módszer, hiszen az európai méztermelők ugyanúgy érintettek, mint mi. Nekik is érdekük, hogy ez a mérés általánossá váljon, bevezetésre kerüljön az Európai Unióban, és feltétele legyen a forgalomba hozatalnak - fogalmazott Fórián Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.02.18 10:07

Menjen a francba a magyar termelő. Csak drágítja az árakat, és sokszor pocsék "minőséget" árul.
Hosszú évek óta nem vásárolok hazai termelőtől semmit. Azért dolgoznak az itteni melósok, hogy az adójukból, a munkájukkal megtermelt pénzekből a gazdákat támogassa az állam, a gazda pedig a csóri rabszolgabéresnek megemeli az árat?
Menjen a fenébe a hazai gazda!
Egy tavalyi cikkből: "Az átlagos években Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növények aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12?15 ezer tonnát."
Szóval a rohadék azért balhézik, hogy ide ne hozzanak külföldről, de ő viszont eladhassa külföldre mi?
Mi évek óta nem veszünk hazai termelőtől semmit. Se gyümölcsöt, se zöldséget, se mézet. Rohaggyon rájuk a drága és pocsék áru. Szlovákoknál sokszor féláron kapni jobbat.
És fordítva ülnek a lovon? Figyuzd:
"Vizsgálatot indított a Földművelésügyi Minisztérium az európai mézekbe kevert kínai hamisítvány miatt. *A Nébih munkáját nehezíti, hogy elsősorban az ízén lehet érezni, ha úgynevezett "égetett mézzel" hígították a magyar terméket.* A nyerészkedő termelők komoly bírságra számíthatnak - mondta az InfoRádiónak a tárca parlamenti államtitkára. Nagy István hozzátette: a hamisítvány nem káros az egészségre."
Kiemelem:
ha úgynevezett "égetett mézzel" hígították a magyar terméket.
Érted, a magyart hamisították!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html