Új munkahelyeket teremt Nagykanizsán a francia cég

A korábbi évek csökkenő forgalma után az eddigi kétműszakos gyártásról három műszakra állna át, és létszámát is bővíteni tervezi a francia tulajdonú, lemezmegmunkálással foglalkozó Ruget Magyarország Kft. Nagykanizsán.
MTI-Eco, 2010. február 25. csütörtök, 14:17
Fotó:

Vizi Róbert közlése szerint a nagykanizsai ipari parkban lévő, jelenleg csaknem 120 dolgozót kétműszakos rendben foglalkoztató telephelyükön további 40 munkatársat alkalmaznak a megrendeléseiktől függően. Amennyiben a várható üzletkötések lehetővé teszik, átállnak a három műszakos munkarendre a száz százalékban a francia Groupe Ruget tulajdonában lévő társaságnál.

A magyarországi tevékenységét 2003-ban Zalaegerszegen indító francia vállalkozás a Schneider Hungary Kft.-től vásárolta ki a lemezalakító tevékenységet és vele együtt átvette az akkor mintegy 60 fős dolgozói létszámot. Az igények felfutása miatt 2006-ban nyitották meg Nagykanizsán második telephelyüket, így a két városban 2009 elejére már közel 200 dolgozót alkalmaztak.

A gazdasági válság következményeként azonban 2009-ben két lépésben 80 embertől vált meg a cég, a múlt év végén pedig bezárta zalaegerszegi telepét, az ingázást vállaló dolgozókat azonban tovább alkalmazta Nagykanizsán.

A Ruget Magyarország Kft.-nél síklemezből végeznek teljes körű lemezalakítási munkálatokat, amelybe a lyukasztás, a hajlítás, a hegesztés, a festés és a csomagolás egyaránt beletartozik. Többek között közép- és nagyfeszültségre méretezett villamosipari elosztószekrényeket, telekommunikációs szerelődobozokat, gépelemeket, de bankautomaták gyártásához szükséges gépalkatrészeket is készítenek, 90 százalékban külpiaci értékesítésre.

Termékeik legnagyobb része Franciaországba kerül, de Németországba és Szlovákiába is szállítanak, egy új üzletkötésnek köszönhetően pedig Svájcba is exportálnak a közeljövőben. Vevőik között van Magyarországon a Flextronics, az Epcos és a Schneider Electric, de ez utóbbi cégcsoport franciaországi üzemeinek, valamint a szintén francia Martin-csoportnak is szállítanak.

A még nem lezárt mérlegű tavalyi évben mintegy 9 millió eurós forgalmat könyveltek el, ami a válság következményeként jelentősen elmarad a 2008-as közel 16 millió eurós forgalomtól. Átdolgozták a teljes gyártási struktúrát, hatékonyságnövelő változásokat léptettek életbe, amelyek eredményeként három veszteséges év után a 2010-re tervezett 9 millió - a háromműszakos termeléssel akár 11-13 millió - eurós forgalommal már nyereségre is számít a társaság - közölte a cégvezető.

Vizi Róbert hozzátette: a nagykanizsai vállalkozás a tervezett bővítések miatt várhatóan növelni fogja a jelenleg 1,5 millió eurós jegyzett tőkéjét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK