Mondelez Hungária Kft. lesz a Kraft Foods Hungária új neve, mivel a magyar leányvállalat csatlakozik a Mondelez Europe-hoz - közölte a cég. A közlemény szerint tizenhét közép-európai piac, így a magyarországi is csatlakozott a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, a Mondelez International európai szervezetéhez.

A jelentős növekedési potenciállal rendelkező új közép-európai tagvállalatokat két térségre, egy északira és egy délire osztották, az utóbbi irányítását pedig a magyar leányvállalat tavaly kinevezett ügyvezetőjére, Iryna Shandarivskára bízták. Ő új tisztsége mellett továbbra is ellátja magyarországi ügyvezetői feladatait.

"Az európai régióhoz történő csatlakozás a magyarországi és más közép-európai piacaink számára komoly előnyökkel jár" - idézi a közlemény Iryna Shandaryvskát. A ügyvezető úgy vélte: többek között gyorsan adaptálhatják az európai fogyasztókat célzó központi stratégiákat és az innovatív megoldásokat könnyedén átültethetik a közép-európai térségre. Hozzátette: a most csatlakozott tizenhét piaccal együtt az európai régió már 33 országot tömörít.

A Kraft Foods Hungária április végén válik meg eddigi nevétől, és Mondelez Hungária Kft. néven folytatja működését. A névváltás a Mondelez csoportba tartozó székesfehérvári és győri gyárakat nem érinti, azok változatlanul Győri Keksz Kft. néven integrálódnak az európai egységbe - tartalmazza a közlemény.

A cégek korábban közzétett beszámolói szerint a Kraft Foods Hungária Kft. adózott eredménye 2011-ben 160,68 millió forint volt, szemben a 2010-es 451,3 millió forinttal. Ugyanakkor árbevétele 2011-ben 34,6 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 33,76 milliárdról. A belföldi értékesítés nettó árbevétele 2011-ben 33,46 milliárd forintot, egy évvel korábban 32,79 milliárdot tett ki. A Kft. üzemi eredménye azonban 2010-ről 2011-re jelentősen visszaesett, 377,68 millió forintról 15,67 millióra. A Győri Keksz Kft. adózott eredménye 2011-ben 743,6 millió forintot tett ki az előző évi 279,47 millió után. Az értékesítés nettó árbevétele 11,32 milliárd forint volt 2011-ben szemben a 2010-es 7,98 milliárddal. A társaság üzemi eredménye 993,74 millió forint volt, 2010-ben valamivel több mint 415 millió forint.

A Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) a világ piacvezető vállalata a csokoládé, keksz, cukorka, és italpor kategóriákban, és a világ második legnagyobb kávé és rágógumi forgalmazója. A cég magában foglalja a korábbi Kraft Foods Inc. valamennyi, világszerte ismert snack és élelmiszer márkáját, miután a cég észak-amerikai fűszeráru- és élelmiszer üzletága 2012 októberében önálló vállalattá vált. A Mondelēz International portfóliója számtalan, világszerte közkedvelt márkát tartalmaz, mint például a Cadbury és Milka csokoládékat, a Jacobs kávécsaládot, az LU, Nabisco és Oreo kekszeket, a Tang italporokat és a Trident rágógumikat. A világ több mint 100 országában működő Mondelēz International éves árbevétele meghaladja a 35 milliárd dollárt.