A magyaroknak most vasárnap nyílt utoljára lehetőségük arra, hogy nagy bevásárlást tartsanak, a hét végén életbe lépő új szabályozás ugyanis erősen korlátozza a kiskereskedelmi vállalkozások nyitvatartási idejét - vette át az AP tudósítását a Yahoo! News hírportál. A cikk ezután kínos precizitással listázza az új szabályokat. Jövő vasárnaptól, március 15-étől kezdve az üzletek hétfőtől szombatig csak reggel hat és este tíz óra között lehetnek nyitva.

Kivételek ez alól a gyógyszertárak, azok a kisboltok, amelyekben tulajdonosuk vagy családtagjaik dolgoznak, továbbá a kórházakban, a börtönökben, a benzinkutaknál, a repülőtereken és a vasútállomásokon lévő üzletek. Az újságárusok, a pékségek és a világüzletek legfeljebb délig lehetnek nyitva. A karácsony előtti időszak utolsó hétvégéin nyitva lesznek az áruházak, továbbá minden évben egy napot választhatnak, amikor rendkívüli nyitva tartással kedveskednek vevőiknek.

Mások is így csinálják

A magyarok nagyon gyorsan meg fogják szokni az új rendet - idézi a tudósítás Kovács Zoltán kormányszóvivőt. Kovács szerint a kormány csak hozzá akarja igazítani a magyarországi szabályozást ahhoz a standardhoz, amely néhány más európai országban kialakult. Emellett úgy látja, hogy az új rendszer reális, hiszen lehetővé teszi a nyitva tartást vasárnaponként olyan helyeken, amelyeken sok turista megfordul.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány meg akarja előzni, hogy bárkit dolgoztassanak a hét végén. Számos szakszervezet és kereskedelmi szövetség ugyanakkor úgy véli, hogy a rövidebb nyitva tartás elbocsátásokhoz fog vezetni. E szervezetek egy része aláírásokat akar gyűjteni annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki a vasárnapi nyitva tartásról.

Szomorú vasárnap

Szántó Bea az utca emberének képviseletében megjegyzi, hogy az egyetemisták nehezebben fognak részmunkaidős állást találni a tilalom miatt. Ezért az elmúlt vasárnap az ő nézőpontjukból valóban "szomorú vasárnap" volt - utalt a híres harmincas évekbeli slágerre, amelynek dallámát és szövegét hallgatva sokan követtek el öngyilkosságot. Egyes bevásárlóközpontok már jelezték, hogy hosszabb hétköznapi nyitva tartással igyekeznek majd valamennyire ellensúlyozni a kieső vasárnapi időt.