Nemzetközi utazások szervezésére írt ki közbeszerzést karácsony előtt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). A részvételi felhívás december 27-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben (TED). A tender nyerteseivel - a kiírás szerint legfeljebb három ajánlattevővel - négy évre kötnek keretmegállapodást, 8,4 milliárd forint plusz áfa keretösszegben. A kiválasztott cégektől majd a költségvetési intézmények rendelik meg a konkrét utazásokat egy újabb ajánlattételt követően. Az utakat és egyéb szolgáltatásokat (mint például a szállásfoglalás vagy az autóbérlés) az intézmények saját költségvetésükből finanszírozzák, esetenként uniós forrást is igénybe vehetnek.

A KEF 2013-tól saját honlapján alakított ki felületet arra, hogy a költségvetési szervek intézzék a külföldi, hivatalos utazásaik rendelését, míg korábban a Corporate Travel Online utaztatási foglalási rendszert használták, ám azt drágállotta a fejlesztési tárca, ezért nem hosszabbítottak szerződést az azt üzemeltető céggel.

Az állami szervek sokat költöttek hivatalos utakra az elmúlt években, ezt mutatja, hogy a KEF legutóbb szintén nettó 8,4 milliárdos keretmegállapodást kötött, de "csak" két évre. A kiválasztott három céggel, a Weco-Travel Kft.-vel (korábbi nevén Chemol Travel), az OTP Travel Kft.-vel és az Ibusz Utazási Irodák Kft.-vel 2013 márciusában állapodtak meg a külföldi utak szervezésére (2015 márciusáig).

Ezt megelőzően 2011 decemberében szerződtek mintegy 14 hónapra, nettó 3,5 milliárd forint (!) keretösszegben, négy céggel - köztük volt a már említett OTP Travel és Weco-Travel, továbbá az United 4 Bonafini Bindair Kft. és az azóta tulajdonost váltott Malév Air Tours Kft.

Az OTP-leánytól rendelnek a legtöbbet

A KEF honlapján elérhető szerződéses teljesítési adatokból kiderül, hogy a jelenlegi (nettó 8,4 milliárdos, 2015 márciusáig hatályos) keretmegállapodás 2014 decemberében már 92 százalékban teljesült. Azaz a három cég már nettó 7,7 milliárd forint értékben teljesített megrendeléseket az állami szerveknek. Ez több mint 159 ezer darab foglalást (személyenként, repjegy és egyéb foglalást) jelent. A legnépszerűbb utazásszervező az elmúlt évekhez hasonlóan az OTP Travel, messze e cégtől rendelnek legtöbbször és a legnagyobb összértékben utakat (részesedése a keretösszegből ezidáig 60 százalékos, azaz közel 5,1 milliárd forint, míg a Weco-Travelé 1,5 milliárdos, az Ibuszé pedig 1,1 milliárdos).

A keretmegállapodás mellékletéből kiderül, hogy az OTP nem számít fel a repülőjegyért foglalási díjat, míg a Weco 3500, az Ibusz 2500 forintot kér jegyenként az állami szervektől. Továbbá az irodák nem kérnek díjat a szállás és a biztosítás foglalásáért.

Kik pályázhatnak?

Azok a vállalkozások jelentkezhetnek a KEF új közbeszerzésére, amelyek (önállóan vagy együtt indulva) rendelkeznek a megelőző három üzleti évben évente legalább nettó egymilliárd forintos árbevétellel, illetve a nemzetközi utazások szervezéséből évi legalább 750 milliós bevétellel. Referenciákat is igazolni kell, többek között az elmúlt három évből legalább 10 darab, egyenként nettó 50 milliós megrendelést, valamint két, egyenként több mint 200 főt foglalkoztató, magyarországi szervezetnek teljesített utazásszervezést. A tárgyalásos közbeszerzési eljárásra január 23-ig jelentkezhetnek az utazásszervezők.