A hazai környezetben havi 4 ezer cég törlése és 2 ezer alapítása már békés hónapnak számít. A békés időszak azonban vélhetően nem tart sokáig, hiszen a NGM által októberben bejelentett adócsomag néhány hónapon belül érezteti majd a hatását a cégstatisztikában is - állapította meg Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Újabb cégalapítási és cégtörlési hullámok várhatóak, mivel mind a kata, mind a kiva szabályai a tervek szerint jelentősen módosulnak, így a vállalkozások széles köre gondolkodik el hamarosan a 2017-es tevékenységének újratervezésén.

Mivel a hazai gyakorlatban nem ritkák a kisebb-nagyobb cégcsoportok, anya-, leány- és testvérvállalkozások, és a választott adónemek sokszor a cégcsoportokon belül is eltérnek, ezért nem mindegy, hogy a cégcsoport melyik tagja pontosan milyen tevékenységet végez mekkora volumenben.  A módosított szabályok nyomán elképzelhető, hogy többen döntenek a cégcsoportjuk egyes tagjainak pihentetése vagy megszüntetése mellett, de az ellentétes irány is elképzelhető, hogy sok vállalkozó most kap kedvet valamely új adónem kipróbáláshoz, vagy akár új cég alapításához.