Az Index szerdán írt arról, hogy értesülései szerint eladnák az E.On két gázelosztó társaságát és az energiaszolgáltató cégét is, erről szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel. A tranzakció idén lezárulhat, ezzel az állam lehet a legnagyobb tulajdonos a gázellátásban is.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az MVM és az E.ON az esetleges ügylethez kapcsolódó, nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá. A jövőbeli tranzakcióban az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. lehet érintett, azok tulajdonjoga részben vagy egészben kerülhet a nemzeti energetikai társaságcsoporthoz.

Az MVM Csoport a kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban sok fontos lépést tett Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése érdekében az elmúlt időszakban. A tavaly ősszel megvásárolt Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. nemzeti tulajdonban szavatolják az ország biztonságos földgázellátását, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához - idézi a közlemény Horváth Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatóját.

Az E.ON Hungária csoport az új üzleti modelljének kiépítésének keretében az áramhálózat fejlesztése, üzemeltetése mellett többek között az üzleti áram- és gázszegmens ügyfeleire helyez nagyobb hangsúlyt a jövőben. Ezért értékesítené gázhálózati cégeit, valamint a lakossági fogyasztók energiaellátásáért felelős kereskedő cégét - közölte Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja a közlemény szerint.

A szándéknyilatkozat aláírása után az MVM megkezdi az érintett társaságok részletes üzleti, jogi és műszaki átvilágítását, a kockázatok felmérését és az üzletrészek értékelését. Az esetleges tranzakcióra, így a vételár tárgyalására, illetőleg a lehetséges adásvételi szerződés megkötésére mindezek után kerülhet sor. A tranzakció zárása előreláthatólag még az idén befejeződhet - közölte az MVM.

Az MVM Csoport vezetői tavaly október 1-jén jelentették be, hogy lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, a vállalatok Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven magyar tulajdonban működnek tovább.