Újabb magyar pénzintézet neve tűnik el

Hamarosan újabb takarékszövetkezet olvad be egy másikba, így koncentrálódik tovább a vidéki pénzintézeti piac.
Domokos László, 2015. július 27. hétfő, 09:26
Fotó: Napi.hu

Hamarosan egy újabb takarékszövetkezet neve tűnhet el, miután a szentesi székhelyű Szentesi Hitelszövetkezet beolvad a szegvári székhelyű Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe.

Az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30., tényleges időpontja az egyesülés cégbíróság által történt bejegyzésének időpontja - derül ki a legfrissebb Cégközlönyből.

A pénzintézetek néhány adata (2014 végén, millió Ft)
MegnevezésSzentesi HitelszövetkezetSzegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
Állampapír1 441,42 684,0
Ügyfelekkel szembeni követelés3 738,813 308,8
Mérlegfőösszeg6 251,623 690,5
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

E beolvadás egy szempontból rendhagyó. A hitelszövetkezet működési sajátosságai miatt jelenleg csak tagjai számára nyújthat szolgáltatást, a takarékszövetkezetnél azonban a szolgáltatások igénybevétele nem kötött tagsági jogviszonyhoz - derül ki a beolvadó hitelszövetkezet honlapján. Az egyesülést követően az lehet tag, aki összesen legalább 200 ezer forint összegű részjeggyel rendelkezik. Aki nem egészíti ki részjegyét ekkora összegre, annak a tagsági jogviszonya megszűnik és a hitelszövetkezetnél lévő részjegyeinek összegét visszakapja a beolvadást követő 3 hónapon belül, ám a jövőben a jogutód takarék szolgáltatásait igénybe veheti.

A szövetkezeti hitelintézeti integrációban jelenleg 111 szövetkezeti hitelintézet és a Takarékbank Zrt. vesz részt.

A két pénzintézet közgyűlései június 30-án határoztak az egyesülésről. A lépés célja egy nagyobb és versenyképesebb, ezáltal pedig a korábbiakhoz képest hatékonyabban és nyereségesebben működő takarékszövetkezet létrehozása, piaci helyzetének erősítése - válaszolták a Napi.hu kérdésre. Az így létrejövő takarékszövetkezetnek mintegy 640 jogi és természetes személy tagja lesz, csaknem 30 milliárd forintos mérlegfőösszegével és az 1,1 milliárd forintot meghaladó saját tőkéjével a legnagyobb magyarországi szövetkezeti hitelintézetek közé tartozik majd.

A Szegvár és Vidékének jelenleg 14, a Szentesi Hitelszövetkezet egy kirendeltsége van. Hagyományainak megfelelően továbbra is nagy súlyt helyez a területén működő mezőgazdasági vállalkozások és kkv-k pénzügyi termékekkel történő kiszolgálására is. Kiemelt üzletpolitikai célja hitelezési aktivitásának növelése a lakossági körben. Az egyesült takarék a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagja marad, így továbbra is érvényes lesz rá az a kettős védelem, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a takarékszövetkezeti kockázatközösség (Garanciaközösség) nyújt.

Gyorsan csökken a takarékok száma

Az utóbbi hetekben felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról. Egy hete derült ki, hogy a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt - derül ki a Cégközlönyből.

Az egyesülés nyomán a Pillér Takarékszövetkezet Csongrád megye vezető pénzügyi szolgáltatója lesz, mivel mérlegfőösszege meghaladja a 63 milliárd, saját tőkéje pedig a 2,1 milliárd forintot. Az egyesülési folyamat a szükséges engedélyek (Magyar Takarékbank Zrt., Magyar Nemzeti Bank) beszerzését követően várhatóan október végén zárul le - tudtuk meg a pénzintézettől. A pénzintézet több mint 40 ezer betéti számlát kezel, hitelezett ügyfeleinek száma pedig meghaladja a 30 ezret. A takarékszövetkezet mintegy 300 alkalmazottja ötvennél is több kirendeltségben szolgálhatja ki az ügyfeleket - Csongrád megye mellett Bács-Kiskun megyében és a fővárosban is.

Az egyesülés révén - a párhuzamosságok felszámolásával - az öt takarékszövetkezet számos területen takaríthat meg költségeket például a pénzfeldolgozásban vagy az informatikában. A változás nem jár elbocsátásokkal.

Hamarosan további két másik takarékól is egy lesz: a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások lesznek a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvad be. Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je.

Tovább a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.07.27 16:56

@sziroec: akkor miert van az, hogy sok takarekszovetkezet tagja a birosagon probalta jogait ervenyesiteni az allamositas ellen??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziroec, 2015.07.27 16:27

@Hajnalka_vagyok:

Értsd meg végre, hogy akik évtizedekkel ezelőtt részjegyeket vásárolva létrehozták falvaikban a takszöveket , azok ma a részvényesek , és az egyesülések után is azok maradnak .

Te vagy bárki más is lehet egy vagy több részvény tulajdonosa, ha vaakitől tud vásárolni ...de miért is adna el - pl. Neked bármilyen csókos is vagy ..............
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.07.27 15:57

@hunorti: szeretném végre látni ahogy a feltőkésített nagyurak végre befektetnek és normális munkát adnak
nem jobbágyot tartanak vagy juhászt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.07.27 15:56

@sziroec:

pontosan errol van szo:
1. "több százezer magyar ember ... évtizedekkel ezelőtt takarékszövetkezeti részjegyeket vásárolva létrehozták falvaikban a "helyi kisbankokat ".
2. amibol most ok szepen ki lesznek szoritva, hogy
3. a vagyon szepen atkeruljon egy-ket csokoshoz...

errol szol a tortenet: tobb szazezer tulajdonosbol egy-ket tulajdnos...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.07.27 15:54

@hunorti: huu, bakker, te aztan jol megmagyaraztad az adorendszeren keresztul az etatizmust. latszik, fogalmad sincs ennek a szonak a jelenteserol.

"szükség van magyar-vidéki-tőkeerős nagy hálózattal rendelkező bankrendszerre"

nyilvan az eddigi tulajdonosok, a szovetkezeti tagok kiebrudalasa reven, a vagyon csokosoknak valo atjatszasa utjan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html