Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai sikerű Fornetti látványpékség-franchise után most egy készételt gyártó üzemet és ehhez kapcsolódó értékesítési láncot gründol Palásti József. Az ország leghíresebb pékmestere - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es adatai szerint 20,4 milliárd forint becsült vagyonnal 40. a leggazdagabba magyar - ehhez megvásárolta az egykori Budapesti Tejipari Vállalat sajtgyárát.

A boltokban ERU néven ismert sajtokat gyártó cég telephelyét hollandoktól vette meg. Mivel ez utóbbiak leszerelték a gyártósorokat, csak az üzemcsarnokot szerezte meg. Ebbe a legkorszerűbb svéd gyártási technológiát szerelték fel. A mintegy négymilliárd forintos befektetéssel létrehozott üzemben fokozatosan indul a termelés, a készételekkel várhatóan idén szeptemberben találkozhatnak először a megrendelők. A gyártó cég a Palásti József tulajdonában levő Európa Universal Trading Kft.

A havi 40 tonnás termelésre képes ételgyárban nem a megszokott készételeket állítják elő. A Magyarországon eddig ismeretlen technológia révén prémium minőségű, 30-45 napig hűtőben tárolható és egészséges egytálételek készülnek. A már kifejlesztett, vákuumcsomagolt 3-4 termékcsalád "tagjai" már figyelembe veszik a megváltozott igényeket: glutén- és laktózmentes, vegán termékek is készülnek majd.

A készételek próbagyártása már megkezdődött, szeptemberben pedig elstartol az új Palásti-vállalkozás. Az értékesítés többcsatornás lesz, meghatározó szerepet szánnak az internetes árusításnak és a házhoz szállításnak. Az új termékcsalád neve egyelőre még titok.

A Fornettit 1997-ben Palásti József alapította. Majd 2015 nyarán megvette a svájci-ír Aryzta AG , a világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékárut forgalmazó cégcsoportja. Majd 2017. novemberében derült ki, hogy a Fornetti Holding Kft. beolvad az anyacégébe, az Aryzta Hungary Group Holdings Kft.-be, így jogutóddal megszűnik a vagyonkezeléssel foglalkozó Fornetti-cég. Palásti József ma is a Fornetti "márkanagykövete".