Újabb nagy üzlet készül a magyar reklámpiacon?

Három éve tiltja törvény a villanyoszlopokra kifüggesztett reklámokat – kivéve a politikaiakat –, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az Esma Zrt-t. Az oszlopkandeláber-reklámok jogai így nem sokat érnek, ám a Népszabadság információi szerint mégis élénken érdeklődik irántuk egy kör, amely mögött a piaci szereplők Habony Árpádot és Garancsi Istvánt sejtik.
Index.hu, Napi.hu, 2015. április 16. csütörtök, 08:48
Fotó: Napi.hu

Az Esma Zrt tulajdonosa, Bleuer István nem erősítette meg a tárgyalás tényét, bár információk szerint már korábban is megpróbált túladni a törvény által kiüresített oszlopreklámjogokon.

A piac ismerői szerint a jogok iránt most érdeklődő körnek információi lehetnek egy készülő törvénymódosításról, amely újra lehetővé tenné az reklámok oszlopokra való kihelyezését.

Az Esma még a kilencvenes években kötött akár több évtizedes hatályú kizárólagos megállapodást az áramszolgáltatókkal az oszlopok bérleti jogáról. (A társtulajdonosok között a spanyol Mirpasa mellett ott van Börcsök Dezső egykori Elmű-vezér családja is.)

A 2009-ben még egymilliárdos hasznot, 2013-ban már kétszázmilliós veszteséget produkáló Esma eladása a romló mutatók miatt sürgető lehet a tulajdonosoknak. Szakági források szerint amíg a jogok a baloldali kötődésű üzletemberként ismert Bleuernél vannak, addig biztosan nem oldják fel az oszlopreklámokra vonatkozó törvényi tilalmat - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mfj, 2015.04.16 09:18

Érdekes hír. "Normális" körülmények között ebben az esetben nem lehet piacról, reklámpiacról beszélni.
A közpénzek leosztásából milliárdossá válló "nem-üzletemberek" részére olyan törvényt alkotnak, amelyben kockázat nélkül jól jövedelmező üzlethez jutnak.
Mivel ez nem egyedi eset hanem rendszeres: értelmes, versenyképes, modernizálódást előremozdító válalkozások helyett, monopol helyzetbe hozott oligrchák világát jelzi, ami tartósítja Mo lemaradását és közpénzt fog rendszeresen igénybe venni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html