Tulajdonosainak nem sikerült a termékmegújítással nyereségessé és széles körben ismertté tenni Magyarország egyik történelmi, százharminc éve palackozott, Mohai Ágnes, majd Mohai 1374 néven forgalmazott ásványvizét, így a felhalmozott adósságok miatt leállították a Fejér megyei ásványvízgyártó üzem termelését. A 217 millió forint jegyzett tőkéjű "Mohai 1374" Ásványvíz-kitermelő és Kereskedelmi Kft. felszámolása áprilisban indult, de ekkorra már beszüntették a gyártást és elküldték a dolgozókat - tudta meg lapunk Tankó Ilona felszámolóbiztostól, a Novum Kft. munkatársától.

A felszámoló immár másodszor hirdette meg a cég mohai ingatlanát nettó félmilliárd forintért, az első pályázathoz képest változás, hogy most a gyártóegységen kívül a két, minősített vizet adó kút is bekerült a csomagba. Ezen kívül még eszközöket és készleteket lehet megvásárolni 10 millió forintért a november 14-én záruló pályázat keretében. Már az első kiíráson többen érdeklődtek és megnézték az üzemet, de ajánlat eddig senkitől sem érkezett - tette hozzá a felszámolóbiztos.

A "Mohai 1374" Kft. tulajdonosai nem tudták tovább finanszírozni a termelést, hatalmas banki, APEH- és szállítói tartozást halmoztak fel, amelynek pontos mértékéről a felszámoló nem kívánt nyilatkozni, de megjegyezte, hogy a nettó 500 millió forintért meghirdetett ingatlan értékesítéséből hozzávetőleg rendezni lehetne az adósságot. A korábban Mohai Ágnes Kft. néven működő társaságot 2005 nyarán vásárolta meg a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt.-től Temesvári Kornél és az érdekeltségébe tartozó Universal Foods Kft.

Temesvári - aki korábban a Friesland Hungária Rt. elnök-vezérigazgatója volt, és az Ernst & Young 2004-es Év üzletembere pályázatán Példakép díjban részesült - nem sokkal korábban, 2005 májusában alapította meg a 23 millió forint jegyzett tőkéjű, élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Universal Foodsot. A társaság - cégbírósági adatok szerint - 2008 szeptembere óta szintén felszámolási eljárás alatt áll, tulajdonosa két magánszemély, Temesvári és Kubitsch Krisztián.

Az ásványvízgyártó üzem eladását Karsai Béla, a holding elnök-vezérigazgatója profiltisztítással magyarázta, hogy az általa irányított cégcsoport tevékenységébe hosszú távon nem illeszthető be az ásványvíz termelése és előállítása. Az is igaz, hogy a cég ekkor veszteséggel termelt és bevételei csökkentek (2004-es árbevétele 113 millió forint volt, ami 20 millióval kevesebb az előző évinél). Karsai 2000-ben vásárolta meg az üzemet, és csaknem öt év alatt 260 millió forintot költött a termelés fejlesztésére. (Korábban az Előre Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet palackozta a mohai ásványvizet.) Az adásvétel összegét 2005-ben nem hozták nyilvánosságra; az új tulajdonos rövid távú célja a kft. veszteségének megszüntetése volt. Az akkori egyszázalékos piaci részesedésüket - bízva a magyarországi ásványvízpiac dinamikus bővülésében - 5-10 százalékra kívánták emelni, majd a termék 2006-os teljes külső megújítása nyomán célul tűzték, hogy 2007 végére az ország 4-5 legkedveltebb márkája közé kerüljön. Az ásványvízpiacon dúló nagy versenyben azonban ez nem sikerült, amiben fő szerepet játszhatott, hogy nem tudtak a nagy kereskedelmi láncok beszállítójává válni, a víz magas ásványianyag-tartalma miatt talán az íze sem vált közkedveltté, továbbá a tulajdonosok a kitermelésre és a marketingre sem tudtak többet költeni.

A cég a 2006-os dizájnújításkor váltott Mohai Ágnes névről Mohai 1374-re, ami a víz múltjára utal, levéltári dokumentumok ugyanis ekkor említik először a Bakony és a Vértes völgyében fekvő Moha település forrását Áldott kút néven. Vizét tulajdonosa, gróf Kempelen Imre kezdte palackozni 1878-tól, a nevét pedig egy évvel később keresztelte át anyja, Bajzáth Ágnes tiszteletére Ágnes-forrásra. Az ásványvizet számos aranyéremmel és díjjal jutalmazták nemzetközi kiállításokon és vásárokon, az Osztrák-Magyar Monarchia idején - amikor a cég császári és királyi udvari beszállító is volt - négy kontinensre szállították. A magyarországi ásványvizek közül a Mohai az egyik leggazdagabb kalciumban és magnéziumban.