A clear besorolást júniusban vonták meg a reptértől egy uniós ellenőrzést követően, miután a tesztek során biztonsági hiányosságokra bukkantak.

A besorolás megvonása az utasok 10-12 százalékát érinthette hátrányosan, őket ugyanis a korábbinál részletesebben átvizsgálták.

A BA pénteki közleményében hangsúlyozza: a "tiszta" státusz visszaszerzése azonnal érezhető pozitív következményekkel jár az utasok és a légitársaságok számára, hiszen az átszálló budapesti utasokat a többi európai repülőtéren a továbbiakban nem vetik alá újabb biztonsági ellenőrzésnek, és nem kezelik őket EU-n kívülről érkező utazókként.

A légitársaságok csökkenteni tudják fordulóidejüket, az utasoknak pedig nem kell kockáztatniuk, hogy a budapesti repülőtéren vásárolt vámmentes árukat esetleg elkobozzák tőlük, vagy újra ellenőrzik azokat.

A Budapest Airport a repülőtéri biztonsági rendszer hiányosságainak kiküszöbölését szolgáló tervét az illetékes magyar hatóságokkal közösen dolgozta ki - hangsúlyozza a BA.

Az Európai Unió által 2010. április 29-én bevezetett szigorúbb biztonsági eljárások érvényben maradnak, azokat a magyar hatóságok a továbbiakban is betartják és betartatják.

A Budapest Airport hamarosan megnyitja új épületét a ferihegyi 2-es terminálon, a SkyCourtot (Égi Udvart), amelyben a jelenleginél legalább kétszer nagyobb áteresztőképességű biztonsági ellenőrző csatornán haladhatnak át az utasok - hangsúlyozza a BA.

A kormány ha kell, jogszabály-módosítással biztosít szélesebb ellenőrzési jogkört a légi közlekedés biztonságával foglalkozó hatóságoknak és szerveknek, annak érdekében, hogy többször ne fordulhasson elő a nyárihoz hasonló "leminősítés" - hangsúlyozta a kormányszóvivő és a légiközlekedési miniszteri biztos is azt követően, hogy a Budapest Airport visszanyerte a "clear" státuszt.

Márton Attila légiközlekedési miniszteri biztos szerint végig kell gondolni, hogy kellenek-e kormányzati intézkedések, jogszabályi módosítások ahhoz, hogy az illetékes hatóságok nagyobb jogkört kaphassanak a reptereket üzemeltető cégek, a dolgozók szakmai felkészültségének ellenőrzésében.